Szűrő
 • Játssz egy jó csapatban, járj egy jó suliba

 • Közlemény - Országos Egészségügyi Információs Központ

  Közlemény
   
  Országos Egészségügyi Információs Központ
   
   
  Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Betegút Egyesület egészségesek és betegek részére információs központot tesz elérhetővé a jobb tájékozódás és a gyógyulási folyamat meggyorsítása érdekében. 
   
  Magyarországon az egészségügyi ellátórendszerek struktúrái átalakultak. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző orvosi diagnosztikai központok, gyógyító centrumok, rehabilitációs lehetőségek. Ezek az ország különböző pontjain találhatóak meg. Sokszor csak a szerencsén múlik, hogy a beteg egy európai szintű egészségügyi ellátásban részesül, de az is előfordulhat, hogy az ellátása átlagon aluli lesz. Ezek olyan fontos információk, amelyek megismerésében az Egyesület sokat tud segíteni. Az egészségügyi ellátórendszerben egye nehezebb eligazodni. Ezért a fontos információkat a lakosság részére bocsátjuk.
   
  Az adatbázisokon kívül személyre szabott tanácsadást is biztosítunk, valamint jogsegély szolgáltatást is ellátunk. Az információs központ iránytű az egészségügyi ellátó rendszerben történő eligazodáshoz.
   
   
   
  Németh Imréné
   
  elnök
   
  Betegút Egyesület
   
  Adószám: 18729159-1-42
  Nyilvántartási szám:01-02-001-5922
   
  1073 Budapest
  Kertész u.33 III/3/a.
   
   
                                                                  www.betegutegyesulet.hu
                                                                betegutegyesulet@gmail.com
                                                                         
   Telefonszám: 
                                                                            70-884-5879
                                                                            70-389-4178
 • Tájékoztatás jelzőlámpás csomópont lekapcsolásáról

  Tisztelt Polgármester Asszony!

  Ezúton tájékoztatjuk, hogy Balmazújváros, Debreceni u. - Kastélykert u. (3323. j. út) jelzőlámpás csomópontban rongálás miatt szükségessé vált egy tartószerkezeti oszlopot kicserélni.

  Az oszlopcsere munkálatait a Zöldfény Lámpatelepítő és Szerviz Kft. bevonásával végezzük.

  A munkálatok ideje alatt feszültség mentesíteni szükséges, ezért a két jelzőlámpás csomópont fényjelzői sötétek lesznek.

  A kivitelezés 2015. december 4-én délelőtt kezdődik és várhatóan 2015. december 8-ig fog eltartani.

   

  Üdvözlettel:

  Tóth János
  forgalomtechnikai munkatárs
  Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 • Szervezetfejlesztés Balmazújváros Város Önkormányzatánál

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Szervezetfejlesztés Balmazújváros Város Önkormányzatánál
   
  Az ÁROP-1.A.5-2013 pályázat Balmazújváros Város Önkormányzata számára szervezetfejlesztési és  tanácsadási munkák elkészíttetésére biztosított uniós forrást. Elsődlegesen az Önkormányzat és az intézmények szervezeti működésében bekövetkezett változások felmérésére, lehetséges költségcsökkentésére, hatékonyságnövelő intézkedések megtervezésére, és a megváltozott feladat-ellátási rend támogatására nyújtott lehetőséget a pályázat.
   
  A Magyarország helyi önkormányzatairól és a járások kialakításáról szóló törvények bevezetése miatt hangsúlyosabb szerephez juthatnak a helyi gazdaságfejlesztési és településfejlesztési önkormányzati feladatok. Ugyanakkor ezen feladatok ellátása csak úgy lehetséges, hogy a megváltozott feladatoknak megfelelő szervezetrendszert alakít ki önkormányzatunk. A Magyary-program vonatkozó beavatkozási területei adják meg azt a hátteret, amelyhez igazodnia szükséges önkormányzatunknak is.
   
  A szervezetfejlesztés során az alábbi tanulmányok készültek el: 
   
  Támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok tanulmány
   
  A pályázat keretében megvalósuló támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok feltárása olyan átfogó helyzetképet ad Balmazújváros Város Önkormányzata számára, amely a tanulmányban ismertetett intézményirányítási megoldásokkal és javaslatokkal együtt, megfelelő alapul szolgál a helyi társadalmi igényekhez igazodva rugalmas, „ügyfélbarát” ügyintézés megvalósítására.
   
  Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly tanulmány
   
  Az elemzések során megtett javaslatok az Önkormányzat és önkormányzati intézmények humán kapacitási, költségcsökkentési és bevételnövelési lehetőségeit tartalmazza.
   
  ÁROP-1.A.2/A-20080079 azonosító számú  pályázat felülvizsgálata
   
  Elmondható, hogy az előző pályázat elérte célját, az ott feltárt javaslatok alapján a hivatal hatékonyabban tudott működni, azonban az új közös önkormányzati hivatal felállításával és a kormányhivatalok kiszervezésével újabb átalakítások és felülvizsgálatok szükségesek a hatékonyabb működés segítéséhez, elősegítve ezzel a pályázatban megfogalmazott elvárások megvalósulását.
   
  Feladat – ellátási és finanszírozási (intézményirányítási) modell
   
  A pályázat keretében megvalósuló intézményirányítási modell az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény  és a Veres Péter Kulturális Központ irányítása körében a mindennapi munkavégzésben az érintett intézmények, de a fenntartó Balmazújváros Város Önkormányzata számára is olyan intézményirányítási modellsémával szolgál, amely az intézményeknél már jelenleg is meglévő irányítási szabályokat tartalmazó szervezeti és működési szabályzatokat, valamint minőségirányítási modelleket, mint megfelelő alapokat hatékonyan kiegészítse, és ezáltal segítse az intézményirányítást.
   
  A munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának, illeszkedésének felülvizsgálata
   
  Az elemzés az újonnan kialakult munkaköri dokumentumok, egy letisztult munkaköri rendszer felállítását eredményezte. Az ügyintézés minősége és gyorsasága fontos faktora a lakosság elégedettségének. A munkaköri leírások átvizsgálása és átalakítása nagyban hozzájárul az önkormányzati szolgáltatásokkal való lakossági elégedettség növeléséhez.
   
  Szavazatszámláló rendszer felújítása
   
  Az önkormányzati testületi munkában már évek óta nélkülözhetetlenek a hivatal és a képviselők munkáját segítő hozzászólói szavazókészülékek, melyek az alapfunkciókon túl számos egyéb (pl. jegyzőkönyvkészítő) funkcióval rendelkeznek. A fejlesztés során a  MikroVoks szoftver verzióváltására került sor.
   
  A projekt 21.976.080- forint összköltségéből valósult meg, melyet az Európai Unió 100 %-ban támogat.
   
 • LEADER pályázatból került megépítésre a Látványraktár (kocsiszín) és állandó kiállítás került megvalósításra VPKK- Semsey Andor Múzeumában

   

  LEADER pályázatból került megépítésre a Látványraktár (kocsiszín) és állandó kiállítás került megvalósításra VPKK- Semsey Andor Múzeumában

   

  Sokan emlékezhetnek még, azokra a vas és deszka „roncsokra”, amelyek a Debreceni utcán lévő Semsey Andor Múzeumban (az egykori Grozdics iskola) már csak éktelenkedtek. Ezek is azok közé az emlékeink közé tartoztak, amelyek semmivé válhattak volna a szemünk láttára. A roncsok viszont tartalmat is őriztek, hiszen a Balmazújvárosi Tűzoltóság egykori használati eszközei voltak, mégpedig azok a szerkocsik, amelyek számtalanszor mentették meg az itt élők értékeit. A száz évhez közeli eszközök tehát emlékeket és tartalmakat, ha úgy tetszik sokak számára értéket őriztek. Sok próbálkozás volt a megelőző évtizedekben, hogy emlékeink megmeneküljenek, azonban Balmazújváros Város Önkormányzata a 35/2013. (V.22.) VM rendelet Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében pályázatot nyert a Látványraktár (kocsiszín) építésére. A fejlesztés a Semsey Kastély szomszédságában lévő „Látványraktár” (kocsiszín) megépítését, valamint a Semsey Kastély Semsey Andor Múzeumában kiállítás rendezését tartalmazza.

   

  A megépült „Látványraktár” (kocsiszín) épületében megbecsülten tudjuk bemutatni értékeinket nemcsak a helyi, de a hozzánk látogató közösségeknek is, kifejezve elköteleződésünket helyi értékeink iránt. A múzeum gyűjteményében lévő felújított tűzoltókocsik, az első világháborús fertőtlenítő kocsi (ebből az országban is csak néhány darab található ebben az állapotában), és a ”kisasszonyhintó” kiállítására szolgáló látványraktár-kocsiszínben kerül kiállításra, mely küllemében illeszkedik a kastélyhoz.

  A Semsey Kastély és környezetének megújulása méltó hely egy olyan kiállítótér kialakításának, melyben méltó módon bemutathatóak a Kárpát-medencében összegyűjtött magyar nép és nemzetiségeinek (német, szlovák, román stb.) népviseletei és egyéb a témához kapcsolódó műtárgyak enteriőrökbe való rendezése. Az enteriőrök kialakításához szükséges installációs anyagok (kiállítási bábuk, képek, fotók, stb. nagyítása, elhelyezése) beszerzése a pályázatból került beszerzésre.

   

  A „Látványraktár” (kocsiszín) tehát egy kiállítóhelyként funkcionál, melyben a fent leírt járművek bárki számára megtekinthetőek a Semsey Andor Múzeum nyitvatartási idejében, de bárki láthatja azokat a további városi rendezvényeinken is. A fejlesztés eredményeként megóvásként szolgál értékeink nemcsak a magunk, hanem az elkövetkezendő generációk számára is.

   

  A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg 14.995.404,- forint támogatásból.

   

 • Tájékoztató - menetrend változásról

  Tájékoztató

   

   

  Tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat, hogy 2014. december 15-től (hétfőn) Balmazújváros helyi járat közlekedésében változások lépnek életbe.

   

  MUNKANAPOKON

   

  • A 2-es útvonalon a Vasútállomásról 10.30 órakor induló járat 20 perccel később (10.50 órakor) és a Köztemetőtől indul.

   

  • A 3-as útvonalon a Vasútállomásról 7:35 órakor induló járat a Csegei út(forduló) megállóhelyig közlekedik.

   

  • A 3-as útvonalon új járat közlekedik a Vasútállomásról 11:20 órakor.

   

  • A 3-as útvonalon a Vasútállomásról 16:35 órakor induló járat megszűnik, helyette a Vasútállomásról 18:15 órakor indul új járat.

   

  2014. december 15-től érvényes menetrendek:

   

   

 • Sajtóközlemény a projekt zárásáról

 • TÁJÉKOZTATÓ - Települési adóról és bevallásáról

  TÁJÉKOZTATÓ

  Települési adóról és bevallásáról

   

  Tisztelt Adózó!

   

  Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 01. napján megtartott képviselő testületi ülésén a települési adó bevezetéséről döntött, a 22/2014. (XII.01.) számú önkormányzati rendelettel, mely 2015.01.01. naptól lép hatályba.

   

  A helyi rendelet szerint adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó termőföld, ami az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet.

   

  Az adó alanya az a természetes személy, aki a naptári év első napján a földrészlet tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

   

  Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

  Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

  Az adókötelezettség a termőföld elidegenítését követő év első napján szűnik meg.

   

  Az adó alapja a földrészletnek az ingatlan-nyilvántartásban aranykoronában meghatározott értéke.

   

  Az adó mértéke 300 Ft/AK/év.

   

  Az adó megfizetése félévenként 2 egyenlő részletben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig esedékes.

   

  Így a fentiek alapján adókötelezettség terhel minden természetes személyt, akinek a fenti leírás szerint termőföld van tulajdonában, ami Balmazújváros közigazgatási területén (belterület, külterület) helyezkedik el, erről bevallást kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához 2015.01.31. napjáig.

   

  A nyomtatvány a www.balmazujvaros.hu honlapról letölthető!

   

  A bevallás elmulasztása mulasztási bírságot von maga után!

   

  Törvényi hivatkozások:

   

  • A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1), 1/A. § (1), (3), (4), (5) Hatályos: 2015.01.01-től.

  • Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2014. (XII.01.) önkormányzati rendelete a települési adóról.

   

   

  Balmazújváros, 2014. december 10.

  Helyi Adócsoport

   

 • Rendkívüli téli időjárás, erős havazás

  Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni. 
   
  Várható következmények:
  • Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.
  • A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
  • A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.
  • Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
  • A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
  • Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
  • A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.
  A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör fölső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj-közeli levegő hőmérséklete még fagypont alatt marad. Ez a helyzet ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza. Elég egy kevés eső és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél vonja be a felszínt.
  Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt.
   
  Ajánlott magatartási szabályok:
   
  Ha van ideje felkészülni a hóviharra, a következő lépéseket tegye meg:
  • Folyamatosan figyelje a híradásokat.
  • Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.
  • A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.
  • Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.
  • Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.
  • Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.
  • Készítsen elő meleg ruhákat.
  • Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.
   
  A hóvihar alatt:
   
  • Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.
  • Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.
  • Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.
  • Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.
  • Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül. 
   Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).
  • Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.
   
  Otthonunkban:
   
  Átmeneti áram- ill. energia kimaradás esetére:
  • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
  • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egymásfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
  • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
  • Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. petróleumlámpa és petróleum, palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).
  • Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.
  • Tároljon otthonában egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára.
  • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
  • Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.
   
  Utazáshoz:
   
  • Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!
  • Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
  • Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.
  • Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
  • Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.
  • Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
  • Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.
  • Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.
   
  Tudnivalók a jégen történő biztonságos sportoláshoz
   
  A befagyott állóvíz jellemzői:
   
  • A partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik.
  • Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják a jégtakarót.
  • A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb.
  • Olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha vastagsága változatlan marad.
   
  Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:
   
  • korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyókon,
  • rianás esetén, a Balatonon. 
   
  A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.
  A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:
  • kb. 8 cm vastagságú jég -> egy felnőtt
  • kb. 12 cm vastagságú jég -> egy csoport illetve sportolásra alkalmas
  • kb. 18 cm vastagságú jég -> szánkók, fakutyák
   
  Balaton jegén való tartózkodás
   
  A jegesedés miatt a Balatonon nem tartózkodnak sem a rendőrség, sem a vízimentők hajói, így a segítség csak a szárazföldről érkezhet. A tó medre tele van hőforrásokkal, sok helyen kisebb-nagyobb csatornák és patakok is olvasztják a jeget - ezeken a helyeken különösen figyelni kell, mert a jég vastagsága több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.
  A hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég már kellő biztonságot ad. Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre.
  A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.
   
  A befagyott folyóvíz jellemzői
   
  Folyóvíz jegén tartózkodni nem biztonságos!
   
  A folyóvizeken vékonyabb jégréteggel kell számolni:
  • a folyó medrének beszűkült helyein az áramlatok miatt,
  • a víz sodorvonalában,
  • a folyókanyarulatok külső oldalán,
  • a sebes folyású vagy kőszórásos szakaszokon,
  • a meredek partszakasszal rendelkező folyószakaszokon,
  Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon
  megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet 1 m magasságban, legalább 10 cm széles pirosfehér
  csíkozású korláttal kell ellátni. Jégen való tartózkodás:
  • Amennyiben egyedül haladunk a jégen, nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha van lehetőségünk,
  egy arra alkalmas bottal folyamatosan ellenőrizzük az előttünk lévő jég állapotát, az elesést lehetőleg
  kerüljük.
  • Több személy együttes sportolása esetén pihenéskor is tartsuk be a szükséges távolságot.
  A jég beszakadását rendszerint előre jelzi:
  • a ropogás és recsegés,
  • rianások megjelenése,
  • a jégfelület süllyedése, ekkor még a beszakadás elkerülhető.
   
  Ha beszakad a jég alattunk:
   
  • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
  • Azonnal tárjuk szét karjainkat és ejtsük magunkat előre.
  • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
  • Beszakadás esetén a kerüljük a felesleges mozdulatokat - félve a kihűléstől - , ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
  • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
  • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
  • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
  • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos! 
  A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 Co, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be
  (vérkeringési zavarok, sőt a szívműködés leállása).
  Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézhetjük a bajt. Életünket kockáztathatjuk, illetve további
  beszakadások keletkezhetnek.
   
  Segítségnyújtás:
   
  • A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat.
  • Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
  • Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek
  • Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 105-ös számon a Tűzoltóság, illetve a 104-es számon a Mentőszolgálat értesítése. 

   

 • LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

  Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

   
  A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, amely székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, beszennyezett nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó - és fürdővíz útján terjedhet.
  A betegség lappangási ideje 2-8 hét.
  A tünetek: jobb bordaív alatti fájdalom, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság. A betegség lefolyása rendszerint enyhe. Hat éven aluli gyermekeknél a fertőzés mintegy 70%-a tünetmentesen zajlik le vagy a klinikai tünetek nem jellemzőek pl. fáradékony, étvágytalan a gyermek. A kicsiknél rendszerint sárgaság nélkül zajlik le a betegség. A fogékony lakosság körében a nem megfelelő higiénés körülmények között (személyi tisztaság hiánya, piszkos kéz) járvány alakulhat ki.
  A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg és a tünetmentes vírusürítő a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt megfertőzheti a környezetében élőket.
  A megelőzés lehetőségei:
  A lakókörnyezet tisztán tartása, beleértve a WC megfelelő takarítását, a konyha tisztán tartását, a törölközők, törlőruhák gyakori mosását
  − Megfelelő, WC használat utáni, étkezés, dohányzás előtti kézmosás, személyi higiéne alapvető
  szabályainak betartása
  − Védőoltás 
 • Könyvtár ünnepi nyitva tartása

  A Lengyel Menyhért Városi Könyvtár 2014. december és 2015. január hónapra érvényes ünnepi nyitva tartása:

   

   

   

   

  Egyéb napokon az érvényes nyitva tartásunknak megfelelően várjuk látogatóinkat.

 • Ideiglenes zárva tartás

  Kedves volt és leendő Vendégeink!

  Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a PÖTYI SZÁLLÓ szabadságolások miatt ideiglenesen bezár az alábbi időszakra:
  2013. december 22 - 2014. január 2.

  NYITÁS: 2014. január 3-án (péntek) 9 óra

  A Szilveszteri foglalásoknak természetesen eleget teszünk!

  Minden kedves vendégünknek kívánunk békés ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet!

  Reméljük elégedettek voltak szolgáltatásainkkal és jövőre is vendégeink lesznek!

 • Okmányiroda - szünetel az ügyfélfogadás

  TISZTELT ÜGYFELEINK!

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2013. december 16-án (hétfő)
  technikai okok miatt az ügyintézés valamennyi
  ügytípus tekintetében szünetel a
  Balmazújvárosi Okmányirodában.

  Kérjük, további információért forduljanak
  az okmányiroda munkatársaihoz, akik
  készséggel állnak az Önök rendelkezésére.

  Megértésüket és türelmüket köszönjük.
   

  Dr. Veres Margit
  hivatalvezető

  Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
  Balmazújvárosi Járási Hivatala

   

 • Meghívó - Semsey kastély ünnepélyes átadására (2013.12.05 10 óra Helyszín: Balmazújváros, Debreceni utca 2.)

  Díszvendég: Gróf Semsey András

   

   

   

   

 • Hitek és tévhitek

  Szalayné Kónya Zsuzsa okleveles élelmiszeripari mérnök, dietetikus, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dietetikai Szolgálatának vezetője, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. Kutató és felvilágosító munkát végez, több könyve is megjelent már az egészséges táplálkozás, a fogyókúra, és a speciális diéták témájában. Munkásságát 2007-ben „Az év terápiás dietetikusa”, 2009-ben „Az év legeredményesebb dietetikai csapata” díjjal ismerték el, 2012-ben pedig miniszteri kitüntetést kapott.

  "A legkisebb falu legkisebb boltjából is tökéletesen egészségesen lehet táplálkozni."

  Forrás: netBarátnő.com

 • Felhívás

 • HIRDETMÉNY A BURSA HUNGARICA ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL

  Balmazújváros Város Önkormányzatának Intézményfelügyeleti, Szociális és Közbiztonsági Bizottsága a 2012. december 11-én tartott ülésén elbírálta a BURSA HUNGARICA felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázatra beérkezett pályázatokat.
  A benyújtási határidő 2012. november 23-án járt le, mely időpontig összesen 117 pályázat érkezett be papír alapon. 3 pályázat kizárásra került tekintettel arra, hogy azok csak az elektronikus rendszerben lettek rögzítve, papír alapon nem érkeztek be.

 • Okmányiroda nyitva tartása január 1-ig

  Tisztelt Ügyfeleink!

  Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a balmazújvárosi Okmányiroda új helyre költöztetése miatt annak ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint módosul:

  2012. december 18-20.: változatlan rend szerint

  2012. december 21.: nem lesz ügyfélfogadás

  2012. december 27-28.: nem lesz ügyfélfogadás.

  Az Okmányiroda új helye: Kossuth tér 3. (volt E.On iroda).

  Szíves megértésüket köszönjük!

 • AJÁNDÉKOZZON KARÁCSONYRA EGÉSZSÉGET!

  Lepje meg szeretteit a fürdőzés nyújtotta örömökkel, így nemcsak pihenést, hanem egészséget is csempészhet életükbe!

 • Felhívás

  2012. december 7-től felírhatóak a Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő Gyógyászatára szóló balneotherápiás kezelések. (medencefürdő, vízalatti sugármasszázs, gyógymasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő, vízalatti gyógytorna, szénsavkezelés, gyógyúszás)

  A kezeléseket háziorvosi beutalóval a reumatológián és az ortopédián, a gyógyúszást gyermekorvosnál lehet felíratni.

 • Sajtótájékoztató: "Kiút az adósságcsapdából"

  December 6-án délelőtt 11 óra 45 perctől a sajtó képviselőinek tart tájékoztatást Tállai András önkormányzati államtitkár és dr. Tiba István választókerületi elnök, polgármester "Kiút az adósságcsapdából" címmel.
  (Államadósság elleni harc új fejezete; a települések, közöttük Balmazújváros adósságállományának ,,átvállalása"; a Kormány döntése, a végrehajtás menete.)

  Számítva érdeklődésükre tisztelettel várjuk Önöket a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe. (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4 -5.)

 • Helyi adó változások 2013.01.01-től

  Adózóink figyelmébe! Belterületi épületekre vonatkozó építményadó változás!

  Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet 2. § b. pontja alapján az építményadó mentességet tekintve változás történt, mely alapján 2013. január 01. napjától mentes a belterületi építmény közül a lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény, melyet a tulajdonosa nem vállalkozás céljára használ, hasznosít, illetve használatba ad, és amely után magánszemélyek kommunális adóját fizeti.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-23 van. PointLink.