Településrendezési terv módosítás 2023.

FELHÍVÁS PARTNERSÉGI / LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEZÉSRE

 Balmazújváros Településrendezési eszközök módosításáról

Síkvidéki vízpótló és tározási lehetőségek fejlesztése

I. ütemhez kapcsolódó módosítás

K-V-1 ÉS K-V-3 TÁROZÓ FEJLESZTÉSE

2023.

A Településrendezési eszközök módosítását igénylő beruházás célja:

Magyarország síkvidéki területein a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai és mikroklimatikus előnyök érdekében.

Cél tehát a vízhasználattal és vízbevezetéssel összefüggő társadalmi-gazdasági igények kielégítése, figyelembe véve az ökológiai szempontokat is.

A vízvisszatartás fejlesztése segíti a klímaváltozás káros hatásainak mérséklését és csökkenti a vízzel kapcsolatos kockázatokat. A 2016-2018 között készült síkvidéki tározás-fejlesztési tanulmánytervek alapján, mely 22 helyszínen vizsgálta síkvidéki vízvisszatartási lehetőségek megvalósítását, fejlesztését, szakmai sorrend felállítását követően jelen előkészítési projekt keretében 7 síkvidéki vízpótló és tározási fejlesztés előkészítése történik meg. A fejlesztések 3 vízügyi igazgatóság (TIVIZIG, KÖTIVIZIG és KÖVIZIG) területén új tározók létesítését és meglévő holtágak és medertározási lehetőségek rekonstrukcióját célozzák, melyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió m3-t.

A fejlesztések eredményeként nő tehát a visszatartható édesvíz mennyisége, így mérséklődnek a vizeik többletéből vagy hiányából adódó kedvezőtlen hatások.

A tervezett létesítmények többes cél kielégítésére szolgálnak, melyek a gazdasági célú vízigények kielégítése, a terület ökológiai vízigényének biztosítása, valamint a belvizek tározása és felhasználásának biztosítása.

Bővebben...

-        A gazdasági-társadalmi vízigény biztosítása

-        A síkvidéki területekről nagyobb arányú gravitációs vízelvezetés biztosítása, vízigények gravitációs biztosítása

-        A belvízgazdálkodás feltételeinek megteremtése, a bel- és csapadékvizek visszatartási lehetőségének, vízhiányos időszakban pedig a vízpótlás lehetőségének biztosításával, a térben és időben diverzifikált tározási és a vízvisszatartási lehetőségek biztosítása

-        Többletvizek biztosítása ökológiai célokhoz, az ökológiai szolgáltatások javítása érdekében

-        A védett természeti értékek védelméhez szükséges rendkívüli vízpótlás lehetőségének megteremtése

-        A térség fenntartható ökológiai és vízgazdálkodási állapotának kialakítása és javítása

 

 

A tározó egy tó rendszer része, mely eredetileg öntöző víz- és belvíztározónak épült, halastavi hasznosítással. Jelenleg a tározó műszaki paraméterei és a létesítményeinek állapota nem teszi lehetővé az üzemeltetési engedélyben meghatározott vízszintektől magasabb vízszint tartását, illeszkedve a megnövekedett vízigényeknek. Cél a magasabb vízszint biztosítása, melyet a keleti-főcsatorna vízszintje megenged.

Az önkormányzat honlapján a „Településrendezés/ Településrendezési terv módosítás” menüpont alatt, a tervdokumentáció megtekinthető és azzal kapcsolatban a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Email címre 2023. október 27.-ig  véleményt lehet küldeni.

Mellékletek:
Download this file (TRE_mod2023_M1_Balmazujvaros.pdf)TRE_mod2023_M1_Balmazujvaros.pdf[ ]45812 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-05 van. PointLink.