Az erdei f√ľlesbagoly t√©li gy√ľlekezŇĎhelyei Balmaz√ļjv√°roson

BŇĎvebben...Az ŇĎsz beköszöntével minden évben erdei fülesbaglyok százai húzódnak Balmazújváros központjába. FŇĎként örökzöldeket és termetesebb fákat választanak nappalozó helyként. A Posta közben és a Batthyány utcán gyakran találkozhatunk ezekkel a mérhetetlenül hasznos éjjeli ragadozóinkkal. Egyes években réti fülesbaglyok is behúzódnak városunkba és segítenek az erdei fülesbaglyoknak megtisztítani a környékünket a káros rágcsálók tízezreitŇĎl. A BaKCso Egyesület minden évben figyelemmel követi a baglyokat és gondoskodik védelmükrŇĎl. A helyi középiskola Tankonyhájának kertje védetté lett nyilvánítva és számos fészkelŇĎládát helyeztünk ki a városban és környékén, hogy itt tartsuk ezeket a hasznos madarakat. Szerencsére szinte 100%-os költési sikeresség figyelhetŇĎ meg évek óta a mŇĪfészkekben.

Támogassa egyesületünket az erdei fülesbaglyok védelme érdekében!
Számlaszám: 59900067-10016958                 Adószám: 18599621-1-09

BŇĎvebben...

V√©dett f√°k, fasorok Balmaz√ļjv√°roson

BŇĎvebben...Balmazújvároson 2009-ben számos fa és fasor kapott helyi védettséget. A Kossuth téren a város legszebb természeti látványossága a lombkoronájukban összenŇĎtt nyugati ostorfák, telente fontos gyülekezŇĎhelyet nyújt a hozzánk északról érkezŇĎ fenyŇĎrigóknak, csonttollúaknak. Említést érdemel még a Debreceni út képét meghatározó japán akác fasor illetve a gyertyán fasor a MŇĪvelŇĎdési Háznál igazán egyedülálló látvány az Alföldön.

A védett fák közül kiemelkedŇĎ a református templom kertjében lévŇĎ kétszáz év körüli kocsányos tölgy, a régi iskolakapunál lévŇĎ japán akác, a Kastélykertben lévŇĎ magas kŇĎrisek és a Kossuth téri parkban a vadgesztenyék.

BŇĎvebben...

A Nagyháti Kastélypark

BŇĎvebben...A Nagyháti Kastélyparkot 1975-ben nyilvánították helyi jelentŇĎségŇĪ védett természetvédelmi területté. A 4,2 ha-os területen Balmazújváros Város JegyzŇĎje látja el a természetvédelmi hatósági jogkört. A kastélyparkot a balmazújvárosi Semsey család vadászkastélya köré telepítették az 1800-as évek közepétŇĎl. Az arborétum jellegŇĪ parkban magas kŇĎrisek, mezei- és korai juharok az állományalkotó fafajok, de ezek mellett több örökzöld is képviselteti magát. KiemelkedŇĎ értéket képviselnek a kocsányos tölgy és platán faóriások, egy égbenyúló tulipánfa, négy narancseper, egy gigantikus méretŇĪ vadkörtefa, vörös tölgy és mezei szilek. Az aljnövényzetet sŇĪrŇĪn átszŇĎtt borostyánszŇĎnyeg borítja. A ritkásabb helyeken számos salamonpecsét, többféle zanót, magyal és tiszafák találhatóak. Egyesületünk több tagjának kutatási területe a park élŇĎvilágára irányul. Nagyháton évek óta szociális otthon mŇĪködik, így a park csak engedéllyel látogatható!

BŇĎvebben...

Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal - 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egys√©ges orvosi √ľgyelet:52/311-104 _____________________________ MentŇĎszolg√°lat h√≠v√≥sz√°ma: 104 _____________________________ Gy√≥gyszert√°ri √°lland√≥ √ľgyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-23 van. PointLink.