Gazdas√°g

A v√°ros d√∂nt√Ķen mez√Ķgazdas√°gi jellege, az ipar viszonylagos fejletlens√©ge, az infrastruktur√°lis felt√©telek √©s a szolg√°ltat√≥ szf√©ra hi√°nyoss√°gai az 1970-es √©vekig csak lass√ļ √ľtem√Ľ fejl√Ķd√©st biztos√≠tottak Balmaz√ļjv√°rosnak. A hetvenes √©vekt√Ķl viszont folyamatosan n√∂vekedett √öjv√°rosnak a t√©rs√©g t√°rsadalmi-gazdas√°gi √©let√©ben bet√∂lt√∂tt szerepe, l√©nyegesen √°talakult a helyi gazd√°lkod√°s szerkezete, s megindult a v√°ross√° v√°l√°s folyamata. Az 1990-es n√©psz√°ml√°l√°si adatok m√°r stagn√°l√°sr√≥l tan√ļskodnak, k√ľl√∂n√∂sen ami a mez√Ķgazdas√°gban √©s az iparban foglalkoztatottak ar√°ny√°t illeti. Kedvez√Ķ jelens√©g viszont, hogy a v√°rosi funkci√≥k er√Ķs√∂d√©s√©vel egyidej√Ľleg jelent√Ķs n√∂veked√©snek indult a tercier szektor.

A v√°ros gazdas√°gi szerkezet√©re jellemz√Ķ, hogy a munkak√©pes lakoss√°g 35%-√°t ma is a mez√Ķgazdas√°g foglalkoztatja. A vagyonneves√≠t√©s, a szervezeti, tulajdonjogi √°talakul√°sok √©s a kiv√°l√°sok ut√°n az egykori V√∂r√∂s Csillag MGTSZ-b√Ķl, a cs√Ķdelj√°r√°s lefolytat√°sa ut√°n j√∂tt l√©tre az √ļj t√≠pus√ļ sz√∂vetkez√©s, a Kossuth Sz√∂vetkezet, a Lenin MGTSZ-b√Ķl pedig az Agrobalmaz Sz√∂vetkezeti T√°rsul√°s.

A kor√°bbi k√©t MGTSZ-b√Ķl a sorozatos √©s egy√©ni kiv√°l√°sok nyom√°n sz√°mos egy√©b mez√Ķgazdas√°gi profil√ļ kft., s m√©g t√∂bb egy√©ni mag√°nv√°llalkoz√°s kezdte meg tev√©kenys√©g√©t. Az √°talakult Kossuth Sz√∂vetkezet √©s az Agrobalmaz Sz√∂vetkezeti T√°rsul√°s gazd√°lkod√°s√°ban a d√∂nt√Ķen n√∂v√©nytermeszt√©si profil mellett fontos szerepet j√°tszik az egy√©ni gazd√°lkod√≥knak √©s v√°llalkoz√≥knak ny√ļjtott mez√Ķgazdas√°gi szolg√°ltat√°si tev√©kenys√©g (m√Ľvel√©s, sz√°ll√≠t√°s, sz√°r√≠t√°s, felv√°s√°rl√°s, takarm√°nyoz√°s stb.). Igen jelent√Ķs a gyepgazd√°lkod√°s √©s a juhteny√©szt√©s szerepe is. A Kossuth Sz√∂vetkezet mint egy 100, az Agrobalmaz T√°rsul√°s pedig 40-50 akt√≠v foglalkoztatottnak biztos√≠t √°lland√≥ munkaalkalmat.

BŇĎvebben...

Infrastrukt√ļra

Balmazújváros településen jelenleg 18149 fŇĎ él. A város DebrecentŇĎl mintegy 20 km-re található, rendkívül jó adottságú település. Az M33-as autópálya felhajtója 8 km-re található, ahonnan Budapest kevesebb, mint 200 km-nyi kényelmes utazást követŇĎen érhetŇĎ el. Balmazújváros vezetése gondot fordít az ott élŇĎk kényelmére. A település közmŇĪellátottsága gyakorlatilag teljes. Az úthálózat 90 %-a szilárd burkolatú. A település mintegy 6500 lakott ingatlanja közel 100%-ban teljes közmŇĪvel (víz, villany, gáz bekötéssel) rendelkezik.

Minden ingatlan része valamelyik kábelszolgáltató hálózat rendszerének, melyek közül kiemelkedik az önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló ElsŇĎ VagyonkezelŇĎ és FejlesztŇĎ Kft. által üzemeltetett Balmazintercom kábeltelevízió és internet szolgáltató társaság.

A településen 1100 vállalkozás mŇĪködik a település területén szétszórtan. Az önkormányzat igyekszik a már tevékenykedŇĎ és leendŇĎ ipari vállalkozásokat két területi egységre koncentrálni: ezek a már meglévŇĎ település ÉNY-i határában elhelyezkedŇĎ terület, illetve az M33-as autópálya bekötŇĎútja mellett elhelyezkedŇĎ, a késŇĎbbiekben kialakítandó önálló ipari övezet.

Saj√°t tulajdon√ļ c√©gek

- Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. ezen belül van a Halomalja
- BalmazInterCom  Távközlési és Szolgáltató Kft.
- Balmazújváros Sport Kft.
- VESZ  Városi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
- Balmazenergia Kft. - felszámolás alatt
- ElsŇĎ VagyonkezelŇĎ és FejlesztŇĎ Kft. - végelszámolás alatt

 
Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal - 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egys√©ges orvosi √ľgyelet:52/311-104 _____________________________ MentŇĎszolg√°lat h√≠v√≥sz√°ma: 104 _____________________________ Gy√≥gyszert√°ri √°lland√≥ √ľgyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-23 van. PointLink.