Gazdas√°g

Nyomtat√°s

A v√°ros d√∂nt√Ķen mez√Ķgazdas√°gi jellege, az ipar viszonylagos fejletlens√©ge, az infrastruktur√°lis felt√©telek √©s a szolg√°ltat√≥ szf√©ra hi√°nyoss√°gai az 1970-es √©vekig csak lass√ļ √ľtem√Ľ fejl√Ķd√©st biztos√≠tottak Balmaz√ļjv√°rosnak. A hetvenes √©vekt√Ķl viszont folyamatosan n√∂vekedett √öjv√°rosnak a t√©rs√©g t√°rsadalmi-gazdas√°gi √©let√©ben bet√∂lt√∂tt szerepe, l√©nyegesen √°talakult a helyi gazd√°lkod√°s szerkezete, s megindult a v√°ross√° v√°l√°s folyamata. Az 1990-es n√©psz√°ml√°l√°si adatok m√°r stagn√°l√°sr√≥l tan√ļskodnak, k√ľl√∂n√∂sen ami a mez√Ķgazdas√°gban √©s az iparban foglalkoztatottak ar√°ny√°t illeti. Kedvez√Ķ jelens√©g viszont, hogy a v√°rosi funkci√≥k er√Ķs√∂d√©s√©vel egyidej√Ľleg jelent√Ķs n√∂veked√©snek indult a tercier szektor.

A v√°ros gazdas√°gi szerkezet√©re jellemz√Ķ, hogy a munkak√©pes lakoss√°g 35%-√°t ma is a mez√Ķgazdas√°g foglalkoztatja. A vagyonneves√≠t√©s, a szervezeti, tulajdonjogi √°talakul√°sok √©s a kiv√°l√°sok ut√°n az egykori V√∂r√∂s Csillag MGTSZ-b√Ķl, a cs√Ķdelj√°r√°s lefolytat√°sa ut√°n j√∂tt l√©tre az √ļj t√≠pus√ļ sz√∂vetkez√©s, a Kossuth Sz√∂vetkezet, a Lenin MGTSZ-b√Ķl pedig az Agrobalmaz Sz√∂vetkezeti T√°rsul√°s.

A kor√°bbi k√©t MGTSZ-b√Ķl a sorozatos √©s egy√©ni kiv√°l√°sok nyom√°n sz√°mos egy√©b mez√Ķgazdas√°gi profil√ļ kft., s m√©g t√∂bb egy√©ni mag√°nv√°llalkoz√°s kezdte meg tev√©kenys√©g√©t. Az √°talakult Kossuth Sz√∂vetkezet √©s az Agrobalmaz Sz√∂vetkezeti T√°rsul√°s gazd√°lkod√°s√°ban a d√∂nt√Ķen n√∂v√©nytermeszt√©si profil mellett fontos szerepet j√°tszik az egy√©ni gazd√°lkod√≥knak √©s v√°llalkoz√≥knak ny√ļjtott mez√Ķgazdas√°gi szolg√°ltat√°si tev√©kenys√©g (m√Ľvel√©s, sz√°ll√≠t√°s, sz√°r√≠t√°s, felv√°s√°rl√°s, takarm√°nyoz√°s stb.). Igen jelent√Ķs a gyepgazd√°lkod√°s √©s a juhteny√©szt√©s szerepe is. A Kossuth Sz√∂vetkezet mint egy 100, az Agrobalmaz T√°rsul√°s pedig 40-50 akt√≠v foglalkoztatottnak biztos√≠t √°lland√≥ munkaalkalmat.

A gazdas√°gi rendszerv√°lt√°s √©s a privatiz√°ci√≥ sor√°n az egykori V√∂r√∂s Csillag MGTSZ, 1.000 db-os szarvasmarha √°gazat√°b√≥l sz√ľletett a megfelel√Ķ √°talakul√°s ut√°n a harmadik, kifejezetten √°llatteny√©szt√©si profil√ļ sz√∂vetkezet, a Tejtermel√Ķ Sz√∂vetkezet. Mindh√°rom, a hagyom√°nyos sz√∂vetkezeti gazd√°lkod√°si form√°khoz √©s tev√©kenys√©ghez tal√°n legjobban hasonl√≠t√≥ sz√∂vetkezeti t√°rsul√°s a v√°ls√°gos id√Ķszak ut√°n stabiliz√°lta gazdas√°gi tev√©kenys√©g√©t √©s √ľzletmenet√©t. Szerep√ľk a v√°ros gazdas√°gi √©let√©ben, k√ľl√∂n√∂sen pedig a foglalkoztat√°si gondok enyh√≠t√©s√©ben tov√°bbra is jelent√Ķs.

Balmaz√ļjv√°rosban 1976-ban a V√∂r√∂s Csillag Termel√Ķsz√∂vetkezet √©s a Hajd√ļ Megyei Tejipari V√°llalat k√∂z√∂s beruh√°z√°ssal tejfeldolgoz√≥ √ľzemet √©p√≠tett. A fejleszt√©s els√Ķdleges c√©lja az volt, hogy Debrecen v√°ros√°t √©s Hajd√ļ megy√©t ell√°ss√°k √©tkez√©si teh√©nt√ļr√≥val. Az √ľzem indul√°sakor 20000 liter tejet dolgoztak fel, 35 f√Ķ alkalmazottal. A sikeresen indul√≥ √ľzem termel√Ķkapacit√°s√°t, h√Ľt√Ķrakt√°r√°t a 80-as √©vekben t√∂bb l√©pcs√Ķben b√Ķv√≠tett√©k. A fejleszt√©st k√∂vet√Ķen napi 50-60 ezer liter tejet tudtak feldolgozni. A t√ļr√≥gy√°rt√°s mellett megkezdt√©k a tejfel √©s a joghurt-puding gy√°rt√°s√°t. Az √ľzem fokozatosan fejlesztette kereskedelmi tev√©kenys√©g√©t is. Az √ľzem indul√°sa √≥ta √∂n√°ll√≥ egys√©gk√©nt muk√∂d√∂tt, 1989-ben bet√©ti t√°rsas√°gg√°, majd 1992-ben kft-v√© alakult, Balmaz-Tej Feldolgoz√≥, Kereskedelmi √©s Szolg√°ltat√≥ Kft. n√©ven m√Ľk√∂d√∂tt.

A k√ľl√∂nf√©le mez√Ķgazdas√°gi v√°llalkoz√°sok, mindenekel√Ķtt az egykori t√©eszekb√Ķl kiv√°lt kft-√©k √©s sz√∂vetkezeti jelleg√Ľ t√°rsul√°sok, valamint az egy√©ni gazd√°lkod√≥k gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye is javul√≥ tendenci√°t mutat, b√°r az ut√≥bbiak k√∂z√∂tt igen sok az √ļn. k√©nyszerv√°llalkoz√≥.

A gazdas√°gi rendszerv√°lt√°s s√ļlyos megr√°zk√≥dtat√°st jelentett a kor√°bbi √ľzemeknek. T√∂bbs√©g√ľk s√ļlyos v√°ls√°ghelyzetbe ker√ľlt. A v√°ros jelent√Ķs √ľzeme volt az √Čp√≠t√Ķ-, Fa- √©s Vasipari Sz√∂vetkezet (√ČVISZ). A sz√∂vetkezet a k√∂zelm√ļltban, m√Ľk√∂d√©si profiljainak megfelel√Ķ h√©t bet√©ti t√°rsas√°gg√° alakult √°t.

Az ipari v√°llalkoz√°sok k√∂z√∂tt sikeresen indult az ACEX Ac√©lterm√©kgy√°rt√≥ Kft. Telephely√©n 1950-ben alap√≠tott√°k meg az els√Ķ jelent√Ķsebb ipari l√©tes√≠tm√©nyt, Magyar √Āllami G√©p√°llom√°s n√©ven. A bek√∂vetkezett √°talakul√°sok √©s v√°ltoz√°sok folyt√°n elŇĎbb MEZ√ēG√ČP, majd Szersz√°mipari M√Ľvek
Gy√°regys√©ge, v√©g√ľl a Magyar G√∂rd√ľl√Ķcsap√°gy M√Ľvek Gy√°ra elnevez√©ssel m√Ľk√∂d√∂tt az √ľzem. 1992. m√°rcius 1-j√©n, dolgoz√≥i kezdem√©nyez√©s alapj√°n l√©tes√ľlt az ACEX Ac√©lterm√©kgy√°rt√≥ V√°llalat. Gazdas√°gi t√°rsas√°gg√° t√∂rt√©nt √°talakul√°s ut√°n, 1992. november 30-√°n megt√∂rt√©nt a privatiz√°ci√≥, mag√°nszem√©lyek r√©szv√©tel√©vel.

Az ACEX Ac√©lterm√©kgy√°rt√≥ Kft. f√Ķ profilja hegesztett ac√©lszerkezetek √©s kisebb volumenben kard√°ncsap√°gyak gy√°rt√°sa. 1996-ban √°rbev√©tele el√©ri a 300 milli√≥ Ft-ot, melynek t√∂bb mint 80%-a n√©met exportb√≥l sz√°rmazott. K√∂zel 200 fot foglalkoztatott.

A Hexa-Met√°l Kft. 1991-ben alakult, de jogel√Ķdei r√©v√©n 15 √©ve folytat √∂n√°ll√≥ gazd√°lkod√°si √©s v√°llalkoz√°si tev√©kenys√©get. K√∂z√©pneh√©z vasszerkezeti lakatos-hegeszt√Ķ munk√°t, forg√°csol√°st, szerel√©st folytatnak √©s elv√©gzik a term√©kek alapoz√≥ √©s sz√≠nrefest√©s√©t. H√≠d- √©s √©p√≠t√©si ac√©lszerkezetek, fels√Ķp√°ly√°s daruk, m√©rlegtartoz√©kok, hullad√©kgy√Ľjt√Ķk, √°llv√°nyzati elemek, er√Ķg√©pkarok ker√ľlnek ki az √ľzemb√Ķl. A fel√ľletkezel√©st korszer√Ľ, 400 m2-es fest√Ķcsarnokban v√©gzik, szemcsesz√≥r√≥ berendez√©ssel. Az √ľzem √©s a hegeszt√Ķk is nemzetk√∂zileg elismert min√Ķs√≠t√©ssel rendelkeznek.

A mez√Ķgazdas√°g √©s az ipar sz√°m√°ra is megfelel√Ķ infrastrukt√ļra √°ll rendelkez√©sre. A termel√©s fellend√ľl√©s√©t f√Ķk√©nt a t√Ķkehi√°ny akad√°lyozza. A v√°ros √∂sszes akt√≠v keres√Ķj√©nek k√∂zel egyharmada m√°r a kereskedelmi √©s a szolg√°ltat√°s k√ľl√∂nb√∂z√Ķ ter√ľletein dolgozik. A kiskereskedelem z√∂m√©t az elm√ļlt √©vtizedekben a Balmaz√ļjv√°ros √©s Vid√©ke √ĀF√ČSZ bonyol√≠totta le. A v√°ros szakboltokkal nem j√≥l ell√°tott, b√°r t√∂bb kereskedelmi √©s szolg√°ltat√≥ egys√©g (z√∂lds√©g-, gy√ľm√∂lcs-, vir√°g- √©s divat√°ru √ľzlet, fodr√°szat) l√©tes√ľlt, f√Ķk√©nt mag√°nv√°llalkoz√°sban. Ennek ellen√©re Balmaz√ļjv√°ros kiskereskedelmi h√°l√≥zata elmarad a k√∂rnyez√Ķ, hasonl√≥ n√©pess√©g√Ľ v√°rosokban kialakult sz√≠nvonalt√≥l. Fontos p√©nzint√©zeti, kiskereskedelmi √©s szolg√°ltat√≥egys√©gek is hi√°nyoznak m√©g Balmaz√ļjv√°rosban.


Gazdas√°gi szervezet sz√°ma a gazd√°lkod√°s form√°ja szerint 1996-ban:
√Āllami v√°llalat: 0
Rt: 6
Kft., kht.: 63
Bt., kkt, gmk.: 103
Egyéni vállalkozás: 680
Az egy√©ni v√°llalkoz√≥k k√∂z√ľl legt√∂bbet a kereskedelem √©s a szolg√°ltat√°s foglalkoztat.
A Balmaz√ļjv√°roson el√Ķnyben r√©szes√≠tett szervezetek a mez√Ķgazdas√°g √©s a tejipar, a f√©m- √©s √©p√≠t√Ķipar, illet√Ķleg a ruhaipari tev√©kenys√©g.

Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal - 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egys√©ges orvosi √ľgyelet:52/311-104 _____________________________ MentŇĎszolg√°lat h√≠v√≥sz√°ma: 104 _____________________________ Gy√≥gyszert√°ri √°lland√≥ √ľgyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-19 van. PointLink.