Veres Péter szobra

Bővebben...A főtér délkeleti csücskében, a Veres Péter Általános Művelődési Központ bejáratától jobbra állították fel Veres Péter ülő alakos szobrát. Somogyi Árpád alkotását az író születésének 75. évfordulóján, 1972-ben avatták fel. A település szülöttét, a magyar irodalom nagy alakját széken ülve, könyvvel a kezében, dinamikus természetére egyáltalán nem jellemzően merev, hátrahőkölő testtartásban ábrázolja a bronzplasztika.

Veres Péter Emlékház

Bővebben...A városban fontos látnivaló még az irodalmi emlékhellyé, múzeummá berendezett Veres Péter Emlékház, ahol az író a II. világháború végéig élt és dolgozott. A régi – XIX. század elején épített – ház kiállításában az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben.

Cím: 4060 - Balmazújváros, Kadarcs utca 6.
Telefon: +36 (52)370-217
Nyitva tartás: Kedd-Vasárnap 10-16 óra

A belépés díjtalan.

Semsey Andor Múzeum

A Semsey Andor Múzeum 2013 év végén költözött a felújított Semsey Kastély épületébe,  és 2014-ben újra területi múzeumi státuszt kapott. Ezzel egy időben megújult állandó  kiállítása, amely az impozáns épület földszintjén kapott helyet. A múzeum névadója a  mecénások mecénása: Semsey Andor (1833-1923), aki bőkezű támogatója volt a  kultúrának és a tudománynak. Az 1860-as években az ő adományából építették fel a pesti  állatkert madárházát, majd az 1890-es években az Országos Földtani Intézet épületét.  A múzeum megismerteti a látogatót a város történetével és híres szülötteinek életével, a  környék néprajzával, valamint a város életében meghatározó szerepet játszó Semsey  család történetével. Az állandó kiállítás a helytörténeti és néprajzi tárgyak mellett  bemutatja a rideg állattartás és a hortobágyi pásztorkodás hagyományait, továbbá  szerszámok és fotók segítségével vezeti be az érdeklődőket a  kismesterségek közül a  kalapos, a kovács, és a bognár mesterségek rejtelmeibe. A kastély mellett épült meg pályázati forrásból a Kocsiszín, ahol a Balmazújvárosi Önkormányzati Tűzoltóság egykori, mára felújított használati eszközei kaptak helyet. Két szerkocsit, egy lőcsös szekeret, egy első világháborús fertőtlenítő kocsit, valamint egy kisasszonyhintót tekinthetnek meg itt a múzeum látogatói. 
 
Elérhetőségek:
Semsey Andor Múzeum
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
Tel.: +36 52/821-555
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.semseykastely.hu
 

Semsey szobor

Bővebben...2010. december 22-én Balmazújváros lakói Semsey Andorról készített bronzszobrot avattak a Kossuth téren. Azért e napra esett a választás, mert a magyar tudomány és kultúra legnagyobb mecénása, Semsey Andor 1833-ban ezen a napon született.

Bővebben...

Trianon emléktábla

Bővebben...2010-ben, a Trianon évfordulón került felavatásra a Trianon emlékmű, amely a Polgármesteri Hivatal épületével átellenben található a városközpontban. Az avatást emlékműsor előzte meg, melyen beszédet mondott többek között  Dr. Tiba István polgármester, Kovács Zoltán, Érmihályfalva polgármestere és Pozsonyi József történész, múzeumigazgató.

Kossuth szobor

Bővebben...A város az elsők között állított szobrot Kossuth Lajosnak. Az 1898. március 15-én felállított szobor már a negyedik helyen áll – ma a tér északi oldalán. Kiss György múlt századi bronz mellszobra, mely az idős Kossuthot ábrázolja henger alakú márvány, talapzaton látható. Az eredeti mészkő talapzat a Semsey Andor Múzeum kertjét díszíti.

Nepomuki Szent János Szobor

Bővebben...A templomkertben – szemben a kastéllyal – Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak védőszentjének és a gyónási titok vértanújának 1829-ben készített puha homokkő szobra áll.
A szobor régen a Kastélykerten keresztülfolyó Kadarcs-ág – ma a fürdő vizét elvezető kanális fölött átívelő fahíd előtt állt.

Agrárszocialista Emlékmű

Bővebben...Kossuth Lajos szobra mellett, azzal egyazon alsó talapzaton látható Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész – 1988. április 9-én felállított – agrárszocialista szoborcsoportja.
A három életnagyságú, egész alakos mű a munkás, paraszt, értelmiségi embert ábrázolja.

I. világháborús emlékmű

Bővebben...A Kossuth téren, csaknem a tér közepén áll Rápolthy Lajos műve, az 1943-ban felállított I. és II. világháborús emlékmű. A kb. másfélszeres életnagyságú műkő katonaalak bal kezében szuronyos puskát tart, jobbjában kürt, melyen riadót fúj - mintegy az új (II. vh.) háborúra készülődés eszméjét hirdetve. A katonaalak mögötti hat méter magas műkő oszlopon, melynek oldalába a hősi halottak nevei vannak bevésve, kiterjesztett szárnyú sas (turul) látható.

Római Katolikus Templom

Bővebben...A város központjában, a Kossuth tér keleti oldalán álló műemlék római katolikus templom még az Andrássyak birtoklása idején, 1781-1786 között épült barokk stílusban, berendezése is barokk. A templomot Esterházy Károly egri püspök 1788-ban szentelte fel. 1796-ban – az új földbirtokos, Semsey András adományozta az egyháznak Hubert Maurer németalföldi festő által a XVIII. század elején festett, „Krisztus mennybemenetele” című oltárképét, mely ma is éke a templomnak. A szentélyben 3 oltár van: főoltár, mellékoltár és szembemiséző oltár. A mellékoltár fölötti festmény azt ábrázolja, midőn Szent István első magyar király a koronát felajánlja Jézus anyjának, Szűz Máriának. Jelentős művészi értéknek minősül a keresztkút, mely fölött Jézus keresztelése látható. A templomhoz kapcsolódik még a kóruson lévő orgona és a toronyban lévő különböző méretű három harang.

Magyar Református Templom

Bővebben...A késő barokk stílusú templom alapkövét 1804-ben rakták le. 1816-ra készült el a jelenlegi műemlék templom késő barokk stílusban, a tornya 1835-re lett kész, s csak 1844-ben szentelték fel. Monumentális belő tere a reformátusok puritán egyszerűségét tükrözi. A szószék 1813-ból származik, a Mózes-szék és az úrasztala diófából készült. Orgonája 1856-ban épült, 15 regiszteres, 2 manuálos mechanikus orgona. 1999 nyarától a déli karzaton egy 3 manuálos, 82 változatú Johannus orgona van, amelyik hangversenyek rendezésére is alkalmas. A templom 51 m magas, a 2 harang elektromos vezérlésű. 1998 óta működnek a toronyórák, vezérlésük elektromágneses. A toronyban két harang található. A templom padjai alulról fűtöttek, így télen is itt tartják az istentiszteletet. A modern új parókia, gyülekezeti ház 1987-ben épült.

Németfalusi Templom

Bővebben...Balmazújvároson németek az 1760-as években telepedtek le. 1766-ban engedélyt kaptak a tiszántúli püspöktől, hogy a református templomban istentiszteletet tarthassanak.
1793-ban felépítették saját imaházukat, 1801-től lett önálló a gyülekezet. Az imaház helyére 1799-ben templomot építettek, két évvel később a harangláb is elkészült. 1892-ben épült a mai „németfalusi” templom későbarokk stílusbn. A templombelső német evangélikus előképet követ, ahol a szószék-oltár kettéválik. Orgonája 1894-ben készült, ma is használható állapotban van. A templom külső renoválása 2001 nyarán volt.

Semsey Kastély

Bővebben...

 

 

SEMSEY KASTÉLY

 

 

 

A város központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a XVIII-XIX. század fordulóján épült, kétszintes Semsey Kastély. Az utcai homlokzat középső, hangsúlyos rizalitán jó hajlású timpanon nyugszik, melyet négy ion pillér támaszt alá. A timpanon közepét napjaikban a család grófi címere ékesíti, míg egyr a Zsigmond királytól nyert köznemesi címer díszítette. A kocsiáthajtó négy kőoszlopon áll, fölötte díszes vasrácsos korláttal körülvett nagyméretű terasz található. A kastély alatt hatalmas, boltíves pincerendszer van. A Semsey Kastély 1959-től műemlék épület, 1971-ben az ország kiemelt műemlékei közé sorolták. A kúria az elmúlt években rangjához méltatlan funkciókat töltött be, rekonstrukciójára 2012-2013-ban került sor. A megújult kastélyban működik a Semsey Andor Múzeum és a Tourinform iroda, míg a rendezvényterem és a képtár kulturális események, előadások, időszaki kiállítások kedvelt helyszíne. 

Nyitvatartás:
Kedd - Vasárnap: 10-18 óráig
Hétfő: zárva
 
Belépőjegy árak:
Felnőtt jegy: 1.600 Ft
Nyugdíjas / diák jegy: 800 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 4.000 Ft
Csoportos felnőtt jegy (10 + 1 fő): 14.000 Ft
Csoportos nyugdíjas/diák jegy (10 + 1 fő): 7.000 Ft
70 év felett ingyenes!
 
2015. január 10-én (vasárnap) 15 órától Thomas Emmerling, a gyűjtemény tulajdonosa  tart tárlatvezetést.
 
Elérhetőségek:
Semsey Kastély
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
Tel.: +36 52/821-555
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Városháza

Bővebben...Városképi jelentőségű épület a Paulovics Pál – 1909-ben készített – tervei szerint épült, és 1911-ben átadott eklektikus stílusú városháza. Az épület az 1833-ban klasszicista stílusban épült, régi, földszintes városháza helyén áll. Homlokzatán egy állítólagos tatárjárás-korabeli pecsétnyomó ábrájáról készített színes városcímer ékeskedik. A zöld pajzstalpon kék mezőben álló túzok a szabadság szimbóluma, a bal lábával tartott három búzakalász - archaikus elnevezéssel az „élet” – a település lakóinak hagyományos tevékenységére, legfontosabb megélhetési forrására – a mezőgazdaságra utal. Az udvarban modern faszerkezetű, rézborítású, kupolás házasságkötő teremmel, mely időnként hangversenyeknek ad otthont.

Mihalkó Gyula kalapos mester

Bővebben...Az egyik legrégebbi kézmûves foglalkozásnak számít a városban a természetes alapanyagból - birka gyapjúból - való pásztorkalapok készítése.
A kalapkészítés hagyománya a Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza.

Bővebben...

Rákóczi Olvasó Népkör

Bővebben...A Rákóczi Olvasó Népkör 1905-ben alakult. 1924-ben épült a jelenlegi épület a tagok adományozásából. A két háború között a „Kiskör” nevet viselte. A közösség a koalíciós időkben nevezte el II. Rákóczi Ferencről. A Rákóczi Népkört 1949-ben bekebelezte a Magyar Dolgozók Pártja, 1954-től ismét igazi nevét viseli, és régi funkciójának felel meg. Virágkorát 1936-42 között élte az intézmény, a tagok száma150-re emelkedett. Az elmúlt 5 évben két alkalommal szerveztük meg a 48-as Olvasó Népkörrel közösen az Országos Olvasókörök Találkozóját, ahol több mint 300 főt láttak vendégül. A jelenlegi taglétszám 170 fő. Céljuk a hagyományok megőrzése és ápolása, színvonalas bálok szervezése, a város kulturális életének gazdagítása. Könyvek, folyóiratok és előadások segítségével a tájékozottság és a mûveltség növelése. Az elmúlt öt évben két alkalommal szervezte meg a 48-as Olvasó Népkörrel közösen az Országos Olvasókörök találkozóját, ahol több mint 300 főt láttak vendégül.

48-as Olvasó Népkör

Bővebben...Száz évvel ezelőtt, a mai Árpád utca helyén, az akkori Harmadik utcában állt egy kis zsindelyes ház. Már abban az időben is kitűnt sárga falával a régi falusi nádas házak közül. Az eredeti nevén „Balmazújvárosi alsó utczai függetlenségi és 48-as Olvasó Egylet” 1895 szeptember 9-én alakult meg. Az elmúlt száz évben a 48-as Olvasó Népkör öt alkalommal szüneteltette hosszabb időre működését. Kétszer a nagy háborúk miatt, háromszor pedig az uralmon lévő politikai rendszer próbálta a kör tevékenységét betiltani. A balmazújvárosi olvasókörök legtöbbje a húszas évek legvégén lett csak ismét törvényesen működő kör. Hosszas engedélyezési tortúra után a 48-as kör csak 1930. február 28-án kapta meg a működési engedélyét, többször visszautasított és módosított alapszabály és névváltoztatás után. Az új, hivatalos elnevezés „Függetlenségi és 48-as Olvasó Egylet” lett. A kört 1949. szeptember 8-án egy közelebbről meg nem jelölt belügyminiszteri rendeletre hivatkozva szüntették meg. Át kellett adni a helyi termelő szövetkezetnek. Itt tárolták a terményt. Egy 1954-es kormányhatározat a régi testületeket visszaállíttatta, de köreink, egy kivétellel elsorvadtak, megszűntek. 1988-ban le akarták bontani az épületet, de az önkormányzat segítségével visszaadták az újjászerveződött egyesületnek. 1988. március 16-án a bírósági bejegyzés is megszületett. A körnek ma kb.250 tagja van, nonprofit civil szervezetként működik. Saját népdalköre és nyugdíjas klubja van, rendszeresen részt vesznek a városi rendezvényeken.

Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal - 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5. - Tel.: (52) 580-102 Email: hivatal@balmazujvaros.hu
Egységes orvosi ügyelet:52/311-104 _____________________________ Mentőszolgálat hívószáma: 104 _____________________________ Gyógyszertári állandó ügyelet: (20)405-3827 - Bocskai u. 2-4.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-19 van. PointLink.