LEADER p√°ly√°zatb√≥l ker√ľlt meg√©p√≠t√©sre a L√°tv√°nyrakt√°r (kocsisz√≠n) √©s √°lland√≥ ki√°ll√≠t√°s ker√ľlt megval√≥s√≠t√°sra VPKK- Semsey Andor M√ļzeum√°ban

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2014. december 17. szerda
image001.jpg
 

LEADER pályázatból került megépítésre a Látványraktár (kocsiszín) és állandó kiállítás került megvalósításra VPKK- Semsey Andor Múzeumában

 

Sokan emlékezhetnek még, azokra a vas és deszka „roncsokra”, amelyek a Debreceni utcán lévŇĎ Semsey Andor Múzeumban (az egykori Grozdics iskola) már csak éktelenkedtek. Ezek is azok közé az emlékeink közé tartoztak, amelyek semmivé válhattak volna a szemünk láttára. A roncsok viszont tartalmat is ŇĎriztek, hiszen a Balmazújvárosi TŇĪzoltóság egykori használati eszközei voltak, mégpedig azok a szerkocsik, amelyek számtalanszor mentették meg az itt élŇĎk értékeit. A száz évhez közeli eszközök tehát emlékeket és tartalmakat, ha úgy tetszik sokak számára értéket ŇĎriztek. Sok próbálkozás volt a megelŇĎzŇĎ évtizedekben, hogy emlékeink megmeneküljenek, azonban Balmazújváros Város Önkormányzata a 35/2013. (V.22.) VM rendelet Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében pályázatot nyert a Látványraktár (kocsiszín) építésére. A fejlesztés a Semsey Kastély szomszédságában lévŇĎ „Látványraktár” (kocsiszín) megépítését, valamint a Semsey Kastély Semsey Andor Múzeumában kiállítás rendezését tartalmazza.

 

A megépült „Látványraktár” (kocsiszín) épületében megbecsülten tudjuk bemutatni értékeinket nemcsak a helyi, de a hozzánk látogató közösségeknek is, kifejezve elkötelezŇĎdésünket helyi értékeink iránt. A múzeum gyŇĪjteményében lévŇĎ felújított tŇĪzoltókocsik, az elsŇĎ világháborús fertŇĎtlenítŇĎ kocsi (ebbŇĎl az országban is csak néhány darab található ebben az állapotában), és a ”kisasszonyhintó” kiállítására szolgáló látványraktár-kocsiszínben kerül kiállításra, mely küllemében illeszkedik a kastélyhoz.

A Semsey Kastély és környezetének megújulása méltó hely egy olyan kiállítótér kialakításának, melyben méltó módon bemutathatóak a Kárpát-medencében összegyŇĪjtött magyar nép és nemzetiségeinek (német, szlovák, román stb.) népviseletei és egyéb a témához kapcsolódó mŇĪtárgyak enteriŇĎrökbe való rendezése. Az enteriŇĎrök kialakításához szükséges installációs anyagok (kiállítási bábuk, képek, fotók, stb. nagyítása, elhelyezése) beszerzése a pályázatból került beszerzésre.

 

A „Látványraktár” (kocsiszín) tehát egy kiállítóhelyként funkcionál, melyben a fent leírt jármŇĪvek bárki számára megtekinthetŇĎek a Semsey Andor Múzeum nyitvatartási idejében, de bárki láthatja azokat a további városi rendezvényeinken is. A fejlesztés eredményeként megóvásként szolgál értékeink nemcsak a magunk, hanem az elkövetkezendŇĎ generációk számára is.

 

A projekt az Európai MezŇĎgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg 14.995.404,- forint támogatásból.

Ltvnyraktr kocsiszn kzelrl.jpg

 

image038.jpg image040.jpg

Mellékletek:
Download this file (A5 kiadv√°ny.pdf)A5 kiadv√°ny.pdf[ ]191 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-23 van. PointLink.