Rendőrségi felhívás!  - Legyen körültekintő, ismerje fel építkezése, lakásfelújítása megkezdése előtt a csalókat!

Nyomtatás
Készült: 2021. december 09. csütörtök

A lakásfelújítás vagy építkezés idegőrlő tud lenni, rengeteg kihívást, döntést, megoldandó problémát jelent. A helytelenül megválasztott kivitelező miatt, akár további bosszúsággal is szembe találhatják magukat vagy csalás áldozatává vállhatnak. A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság a kivitelezővel történő megállapodás előtt az alábbiak figyelembevételét tanácsolja:

  • Nézzenek utána a kivitelezőknek:

Erre alkalmas lehet a nyilvánosan elérhető cégadatok áttekintése, melyből kiderülhet például, hogy az előző években mekkora forgalma volt az adott vállalkozásnak, hány fő volt oda bejelentve. Olyan céggel semmiképp nem tanácsos szerződni, ahol a cégvezetőnek vagy a tulajdonosnak több végelszámolás vagy felszámolás alatt álló cége van.

Tekintse meg továbbá referencia munkáit, melyből következtetni lehet a kivitelező szakértelmére, várható igényességére.

 

  • Gyanús lehet, ha valaki azonnal tud kezdeni:

A megbízható szakemberek - keresettségük okán - általában hetekkel, akár hónapokkal előre tervezetten vállalnak munkát. Elképzelhető persze, hogy valaki lemondja a megrendelést és emiatt azonnal tud kezdeni, de célszerű gyanakvónak lenni az ilyen vállalkozóval szemben. 

  • Szerződés kötése:

Minden munkálatról készítsenek írásos szerződést, a kifizetésekről kérjenek számlát.

Amennyiben a kivitelező előleget kér, célszerű azt a legkisebb, legszükségesebb összegben, dokumentált formában átadni. Ekkor is győződjenek meg az átvevő személyi adatairól, legyen tanú a pénz átadásakor.

  • Letéti számla alkalmazása:

Nagyobb beruházásnál, a kivitelezőnek is szüksége lehet garanciára a tekintetben, hogy megbízó rendelkezik-e megfelelő összeggel a kivitelezéshez. Ebben az esetben tanácsos letéti számlára helyezni a pénzösszeget, melyet a megállapodottak szerint a rész, vagy teljes munka elvégzetével vehet át a kivitelező.

Fontos megjegyezni, hogy a kivitelezéssel kapcsolatos megállapodás során a felek polgári jogi szerződést kötnek egymással. A nem teljesítés, illetve hibás teljesítés miatti elszámolási, vagyoni jellegű jogvita, illetve az abból eredő polgári jogi igények elbírálása, érvényesítése – csalás gyanújának hiányában – a bíróságok hatásköre. 

Amennyiben a jogügylettel kapcsolatban csalás gyanúja merül fel, tegyen feljelentést a rendőségen.

                                                                                  Balmazújvárosi Rendőrkapitányság

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-19 van. PointLink.