2016.06.24 - 2016.09.25. Zsolnay kiállítás

Nyomtatás

ZSOLNAY KIÁLLÍTÁS

2016. június 24 - szeptember 25.

 

 

Újabb nagy kiállítás nyílik a balmazújvárosi

Semsey Kastélyban ,,Hagyomány és innováció” címmel.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay anyagából válogatott tárlatot tekintheti meg a közönség.

 

 

A Zsolnay manufaktúrát 1853-ban Zsolnay Miklós pécsi kereskedő alapította, világhíressé azonban fia, Zsolnay Vilmos tette, aki találmányaira alapozva a század végére az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámia gyárává fejlesztette a vállalkozást. A korban szokásos gyakorlatnak megfelelően a Zsolnay gyár  számos területen fejtette ki tevékenységet: gyártottak téglát és burkolólapot, kályhát, építészeti kerámiát, használati és dísztárgyakat, az 1880-as évek elejétől szigetelőt is.

 

A világhír azonban elsősorban a díszkerámiának köszönhető. Ezen a területen az autodidakta keramikus Zsolnay Vilmos kerámiatörténeti szempontból is jelentős eredményeket ért el találmányaival. Az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az általa kikísérletezett magastüzű mázas porcelánfajansszal, amelynek a következő években számos díszítési módját dolgozta ki. Másik jelentős találmánya az „eosin” technika, amelyet először az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon mutattak be. A fénylő, irizáló felületű eosin tette különlegessé a Zsolnay gyárban készült szecessziós dísztárgyakat, amelyek ma a nemzetközi műtárgypiacon is elismert értéket képviselnek.

 

A gyár tevékenységére nemcsak a technikai, hanem a művészi sokszínűség is jellemző. A díszedények tervezésében részt vettek a családtagok, elsősorban  Zsolnay Vilmos két lánya,  Teréz és Júlia.                     Teréznek a népies díszítmények alkalmazásában, Júliának a keleti motívumvilág meghonosításában, a magastüzű technikához kapcsolódó jellegzetes művészi formanyelv kialakításában volt kiemelkedő szerepe. A tervezésben döntő részt vállalt Sikorski Tádé, Júlia építész férje is, majd az unokák nemzedékéből Mattyasovszky Zsolnay László festő- és iparművész.

 

A kiállítás a gyárra jellemző művészi sokszínűségről kíván képet adni, különleges historizáló, szecessziós és art deco stílusú tárgyak bemutatásával.

 

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének alapja a  család egykori gyűjteménye, így a látogató olyan kerámiákon keresztül kap betekintést a  gyár művészetébe, amelyek a Zsolnay kerámiát ismerők számára is igazi kuriózumot jelentenek, azok számára pedig, akik először találkoznak ezzel a sokszínű művészi hagyatékkal, remélhetően maradandó élményt nyújtanak.

 

A kiállítást   építészeti kerámiákból készült válogatás egészíti ki, amelynek nem titkolt célja, hogy emléket állítson a kastély egykori tulajdonosának, Semsey Andor földbirtokos geológusnak, aki önzetlen adományával lehetővé tette a Zsolnay kerámiával díszített Földtani Intézet megépítését.

 

 

A Zsolnay - kiállítás megnyitójának időpontja:

2016. június 24.  (péntek) 17 óra – Semsey kastély

 

Köszöntőt mond: DR. VERES MARGIT  Balmazújváros polgármestere

Beszédet mond: DR. ŐRI LÁSZLÓ  Pécs alpolgármestere

DR. CSORNAY BOLDIZSÁR  Janus Pannonius Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: DR. KOVÁCS ORSOLYA  művészettörténész     

 

Közreműködik: Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

 

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-06-05 van. PointLink.