2016.06.24 - 2016.09.25. Zsolnay kiállítás

Nyomtat√°s

ZSOLNAY KIÁLLÍTÁS

2016. június 24 - szeptember 25.

 

 

Újabb nagy kiállítás nyílik a balmazújvárosi

Semsey Kastélyban ,,Hagyomány és innováció” címmel.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay anyagából válogatott tárlatot tekintheti meg a közönség.

 

 

A Zsolnay manufaktúrát 1853-ban Zsolnay Miklós pécsi kereskedŇĎ alapította, világhíressé azonban fia, Zsolnay Vilmos tette, aki találmányaira alapozva a század végére az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámia gyárává fejlesztette a vállalkozást. A korban szokásos gyakorlatnak megfelelŇĎen a Zsolnay gyár  számos területen fejtette ki tevékenységet: gyártottak téglát és burkolólapot, kályhát, építészeti kerámiát, használati és dísztárgyakat, az 1880-as évek elejétŇĎl szigetelŇĎt is.

 

A világhír azonban elsŇĎsorban a díszkerámiának köszönhetŇĎ. Ezen a területen az autodidakta keramikus Zsolnay Vilmos kerámiatörténeti szempontból is jelentŇĎs eredményeket ért el találmányaival. Az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az általa kikísérletezett magastüzŇĪ mázas porcelánfajansszal, amelynek a következŇĎ években számos díszítési módját dolgozta ki. Másik jelentŇĎs találmánya az „eosin” technika, amelyet elŇĎször az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon mutattak be. A fénylŇĎ, irizáló felületŇĪ eosin tette különlegessé a Zsolnay gyárban készült szecessziós dísztárgyakat, amelyek ma a nemzetközi mŇĪtárgypiacon is elismert értéket képviselnek.

 

A gyár tevékenységére nemcsak a technikai, hanem a mŇĪvészi sokszínŇĪség is jellemzŇĎ. A díszedények tervezésében részt vettek a családtagok, elsŇĎsorban  Zsolnay Vilmos két lánya,  Teréz és Júlia.                     Teréznek a népies díszítmények alkalmazásában, Júliának a keleti motívumvilág meghonosításában, a magastüzŇĪ technikához kapcsolódó jellegzetes mŇĪvészi formanyelv kialakításában volt kiemelkedŇĎ szerepe. A tervezésben döntŇĎ részt vállalt Sikorski Tádé, Júlia építész férje is, majd az unokák nemzedékébŇĎl Mattyasovszky Zsolnay László festŇĎ- és iparmŇĪvész.

 

A kiállítás a gyárra jellemzŇĎ mŇĪvészi sokszínŇĪségrŇĎl kíván képet adni, különleges historizáló, szecessziós és art deco stílusú tárgyak bemutatásával.

 

A Janus Pannonius Múzeum gyŇĪjteményének alapja a  család egykori gyŇĪjteménye, így a látogató olyan kerámiákon keresztül kap betekintést a  gyár mŇĪvészetébe, amelyek a Zsolnay kerámiát ismerŇĎk számára is igazi kuriózumot jelentenek, azok számára pedig, akik elŇĎször találkoznak ezzel a sokszínŇĪ mŇĪvészi hagyatékkal, remélhetŇĎen maradandó élményt nyújtanak.

 

A kiállítást   építészeti kerámiákból készült válogatás egészíti ki, amelynek nem titkolt célja, hogy emléket állítson a kastély egykori tulajdonosának, Semsey Andor földbirtokos geológusnak, aki önzetlen adományával lehetŇĎvé tette a Zsolnay kerámiával díszített Földtani Intézet megépítését.

 

 

A Zsolnay - kiállítás megnyitójának idŇĎpontja:

2016. június 24.  (péntek) 17 óra – Semsey kastély

 

KöszöntŇĎt mond: DR. VERES MARGIT  Balmazújváros polgármestere

Beszédet mond: DR. ŇźRI LÁSZLÓ  Pécs alpolgármestere

DR. CSORNAY BOLDIZSÁR  Janus Pannonius Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: DR. KOVÁCS ORSOLYA  mŇĪvészettörténész     

 

KözremŇĪködik: Balmazújvárosi Alapfokú MŇĪvészeti Iskola

 

 

 

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-05-22 van. PointLink.