DŇĎl a fa!

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2017. augusztus 23. szerda

A nyári idŇĎjárás nem a szebbik arcát mutatja, jelentŇĎs számú mŇĪszaki beavatkozáshoz riasztották ebben a nyári hónapokban a megye tŇĪzoltóit. Amennyiben az idŇĎsebb fák belsejében lévŇĎ korhadás elŇĎrehaladott, veszélyt jelent a gyalogos- és gépjármŇĪforgalomra. A személyi sérülés mellett jelentŇĎs anyagi károkat tud okozni egy­-egy letört faág a parkoló autókban is.

A fa gondozása, annak biztosítása, hogy életveszélyt ne jelentsen a környezet számára a tulajdonos feladata. Ha az élŇĎ növényzet közterületen van, akkor a közterület fenntartójáé.

A környezetünkben, udvarunkon található nagyméretŇĪ fákat évrŇĎl évre célszerŇĪ megvizsgálni, így kerülendŇĎ el a baleseteket. Érdemes megvizsgálni a fa törzsét, mélyebb sérüléseket keresni, amelyeket állat ejthetett, gombafertŇĎzés vagy esetleg egy korábbi villámcsapás. Ezek a mélyebb kéregelváltozások figyelemfelhívóak lehetnek, hogy nem stabil, biztonságos fa van az életterünkben. Érdemes megnézni a lombkorona méretét, amely szintén árulkodik a fa állapotáról, ha az érintett fának terebélyes a lombkoronája, akkor nagy valószínŇĪséggel egészséges a törzse is.

Ha azonban úgy véljük, hogy a fa már életveszélyesen megdŇĎlt, vagy megsérült fa van a közvetlen környezetünkben, azt jelezzük a tŇĪzoltóság felé a 105-ös számon, vagy a 112 segélyhívón. A tŇĪzoltók minden esetben megvizsgálják, hogy a fa jelent e életveszélyt, s a amennyiben igen, gondoskodnak a sérült rész eltávolításáról. Fontos azzal tisztában lenni, hogy mŇĪszaki mentésre csak abban az esetben kerülhet sor, ha valóban életveszélyt, balesetet, testi épséget vagy anyagi javakat veszélyeztetŇĎ helyzet merül fel. Minden egyéb esetben a fa tulajdonosának kötelessége a fa gondozása.

Ha úgy ítéljük meg, hogy nincs életveszélyt idézhetŇĎ károsodás a fában, de a kivágás az egyetlen megoldás, saját ingatlanunkban szervezzük meg a fa gallyazását vagy keressünk fel egy fakivágással foglalkozó vállalkozást. Amennyiben a problémás fa közterületen van, azt a közterület fenntartó felé kell jeleznünk.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-24 van. PointLink.