TISZTELT LÓTARTÓK!

Nyomtatás
Készült: 2015. október 01. csütörtök

TISZTELT LÓTARTÓK!

 


 

Ezúton is felhívom figyelmüket, hogy a 41/1997 (V.28.) FVM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 195. § értelmében 3 évente kötelező elvégezni minden 6 hónaposnál idősebb ló fertőző kevésvérűségre és takonykórra irányuló vérvizsgálatát, melynek díja az állattartót terheli. Hajdú-Bihar megyében ez évben vált esedékessé a vérvizsgálatok elvégzése.

A vérvizsgálat elvégzését indokolja még az aktuális járványügyi helyzet is, nevezetesen hogy az utóbbi időben hazánkban is egyre több esetben került megállapításra a fertőző kevésvérűség,

Felhívom továbbá az állattartók figyelmét, hogy Lóútlevelet is csak negatív eredményű vérvizsgálat megléte esetén lehet kiváltani.

2015. október 07.-án (szerdán) 8:00 és 11:00 között Balmazújvároson a vasútállomás állatrakodójánál lesz lehetőség a kötelező vérvétel elvégeztetésére. A helyszínen a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének tenyésztési felügyelője is jelen lesz, aki szükség esetén „A lófélék egyedeinek azonosításáról” szóló 110/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően lóazonosítást és -jelölést fog végezni. Ilyen esetben ezt követően történik meg a kötelező vérvétel.

Kérem, hogy minden érintett állattartó jelenjen meg a helyszínen a vérvizsgálatra kötelezett lovaival és az állatok azonosításhoz szükséges dokumentumokat (fedeztetési jegy, Lóútlevél, stb.) is hozza magával.

Felhívom továbbá a lótulajdonosok figyelmét, hogy „A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről” szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdésének c) pontja értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot tartanak.

Azokra az állattartó udvarokra, ahol nem történik meg a lovak kötelező vérvizsgálata forgalmi korlátozás kerül elrendelésre, és a tulajdonossal szemben jelentős összegű élelmiszerlánc-felügyeleti bírság is kiszabható!


 

Dr Szegedi László

járási főállatorvos


 

Mellékletek:
Download this file (tisztelt lótartók.pdf)tisztelt lótartók.pdf[ ]79 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-10-01 van. PointLink.