Mag√°ncsŇĎd 2015 szeptember√©tŇĎl ‚Äď csal√°di csŇĎdv√©delem

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2015. augusztus 31. h√©tfŇĎ
A családi csŇĎdvédelemmel kapcsolatos elsŇĎ hírek 2011. márciusban jelentek meg hazánkban, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a bajba jutott devizahitelesek problémáját a piac nem fogja tudni megoldani. A KDNP már 2009-ben kérte a családi csŇĎd bevezetését, de ez visszhang nélkül maradt.
 
A magáncsŇĎd és a családi csŇĎdvédelem (a kettŇĎ ugyanaz) felvetése és a bevezetés között számtalan év telt el, azonban 2011 után a magyar kormány különbözŇĎ módszerekkel igyekezett védeni a devizahiteleseket, így a magáncsŇĎd bevezetése nem volt olyan sürgŇĎs, mint akkor.
 
A Magyarországon korábban teljesen ismeretlen családi csŇĎdvédelem rendszerét azok számára dolgozták ki, akik törleszteni már nem tudnak, de egy vagyonfelügyelŇĎ segítségével még megmenthetŇĎ az otthonuk (jelzáloghitel esetén), illetve nem kerülnek teljesen reménytelen helyzetbe. Az elmúlt évek ennek az egyszerŇĪ meghatározásnak a pontos, számításokon alapuló jogszabályba foglalásával teltek.
 
 
 
Nézzük tíz pontban, melyek a legfontosabb tudnivalók a magáncsŇĎdrŇĎl:
 
1.) A csŇĎdvédelem önkéntesen igényelhetŇĎ.
2.) 2015. szeptember 1-jétŇĎl a nem fizetŇĎ jelzáloghitelesek, 2016. október 1-jétŇĎl bárki igénybe veheti.
3.) Olyan személy igényelheti, akinek a tartozása (nem a hitele összege!) legalább 2 millió és legfeljebb 60 millió forint.
4.) Akkor igényelhetŇĎ, ha az adós legalább 500 000 forintnyi (kamatokkal és járulékokkal növelt) tartozása 90 napnál régebb óta áll fent. A tartozások között lennie kell legalább egy hitelnek is.
5.) Csak akkor igényelhetŇĎ, ha az adósság összege az igénylŇĎ csŇĎdvagyonának 100% és 200% közötti részét teszi ki. A csŇĎdvagyon az ingóságok és ingatlanvagyonok összege, továbbá a következŇĎ öt évben várható bevétel összege.
6.) A magáncsŇĎd idŇĎszaka alatt az adós kevesebbet törleszt, mint amennyit kellene. A csŇĎdvédelem lejártakor a megmaradt tartozást elengedik. Az engedmény akár 95% is lehet.
7.) A csŇĎdvédelem alatt csŇĎdbiztos felügyeli az igénylŇĎ, a hozzátartozói és a vele egy háztartásban élŇĎk költéseit. Egy-, két- és háromfŇĎs családok esetén fejenként a legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresét költhetik el szabadon (vagyis három fŇĎ esetén kb. 120 000 forintot), négy fŇĎtŇĎl pedig csak a legkisebb öregségi nyugdíj összegét családtagonként (4 fŇĎ esetén szintén kb. 120 000 forint). Ennél nagyobb költéshez a csŇĎdbiztos beleegyezése szükséges.
8.) A csŇĎdvédelem alapesetben 5 évre szól, de meghosszabbítható 7 évre. Egy személy életében egyszer veheti igénybe a csŇĎdvédelmet.
9.) Ha valaki bármilyen formában csal, azt örökre kizárják a csŇĎdvédelembŇĎl.
10.) Az adósnak vállalnia kell, hogy ha nincs munkája, keres. Fontos továbbá, hogy nem viselkedhet úgy, hogy magatartása miatt megbüntessék, elbocsássák stb. – vagyis csökkenjen a törlesztŇĎképessége.
 
A 2012-es javaslat szerint a családi csŇĎdvédelem lényege, hogy a bajba jutott család gondnokot kap, aki segít beosztani a havi fizetést, segélyt, nyugdíjat az adósnak (és családjának). A gondnok lehet szociális munkás, pénzügyi szakember vagy családvédelmi szakember is. A szakember feladata, hogy azoknak a családoknak mutasson kiutat, segítsen bevételeik beosztásában, amelyek nem tudják fizetni a számlákat vagy a banki törlesztéseket, de nem azért, mert anyagi eszközeik elégtelenek, hanem
 
1.) azért, mert nem tudják megfelelŇĎen beosztani a jövedelmüket, vagy
2.) nem hajlandóak megválni olyan vagyontárgyaiktól, amelyek értékesítésével jelentŇĎs pénzhez jutnának.
 
A csŇĎdbiztos feladata, hogy tárgyaljon a bankokkal és közüzemi cégekkel, és próbáljon közvetíteni a felek között, jellemzŇĎen engedményeket kicsikarva a szolgáltatóktól.
 
A magáncsŇĎddel kapcsolatos kormányzati munka 2015 elején váltott magasabb sebességbe. A tervezet szerint a csŇĎdközelben levŇĎ magánszemélyek (és családjuk) szakemberek segítségét igényelhetik: a kisebb összegŇĪ elmaradások rendezésére pénzügyi, szociális vagy akár jogi szakértŇĎk is kirendelhetŇĎk. A magáncsŇĎd természetébŇĎl következŇĎen a rendszerbe csak olyanok léphetnek be, akiknek van vagyonuk és bevételük: mivel a csŇĎdvédelem lényege, hogy a gondnok osztja be a család bevételeit, a családnak értelemszerŇĪen rendelkeznie kell bevételekkel – illetve pénzzé tehetŇĎ vagyontárgyakkal (pl. jármŇĪvel vagy nyaralóval, plazmatévével és egyéb, a létfenntartáshoz nem szükséges, de értékes 
 
További információ:

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-13 van. PointLink.