LEADER pályázatból valósult meg a Kézműves Közösségi Ház kialakítása

Nyomtatás
Készült: 2014. október 10. péntek
image001.jpg
 
Balmazújváros Város Önkormányzata a 35/2013. (V.22.) VM rendelet Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében pályázatot nyert a  Dózsa György u. 25. sz. ingatlanon lévő családi házból kézműves közösségi ház kialakítására. Az ingatlan Balmazújváros Város Önkormányzatának tulajdonában van, azonban az épület használatra került átadásra a Balmazújvárosi Általános Iskola részére. 
A kézműves közösségi ház kialakításának célja a már meglévő épület funkcióátalakítása, abból a célból, hogy az iskolában tanuló diákok számára létrehozásra kerüljön egy közösségi tér. További cél a családi és egészséges életmódra nevelő tevékenység bevezetése, hogy az iskolában tanuló diákok könnyebben tudjanak szocializálódni a családközpontú társadalomba. 
A kézműves közösségi ház kialakítása során két foglalkoztató, egy konyha, egy társalgó és egy vizesblokk került kialakításra.
A felújítás eredményeként a foglalkoztatóban lehetőség adódik, a varrás, kötés, horgolás tanulására, dísztárgyak készítésére, szakköri és tanórai keretben egyaránt. A társalgóban kisebb csoportok részére nyílik lehetőség nyugodt, kényelmes beszélgetésre, az egyéni gondok megtárgyalására, egyéni foglalkoztatásokra. Itt alkalom adódik a szülőkkel való eszmecserére is. A helyiségek a délelőtt folyamán csoportos foglalkoztatásra is alkalmasak. Az igazi szakköri élet a délutáni időszakra tevődhet, így az épület kihasználtsága reggeltől estig folyamatos. 
A felszerelt konyhában a tanulók háztartási ismereteket, az egészséges ételek elkészítésének tudományát, az esztétikus tálalást sajátíthatják el. Mindezzel javítva a későbbi életminőségüket, valamint megalapozhatják a családi életre való nevelést.
A kézműves közösségi ház komplex fejlesztésnek minősül, abban a tekintetben, hogy a felújítás mellett eszközbeszerzés (konyhabútor, konyhai gépek, társalgó bútorzata) is megvalósult. Az iskola és udvara nemcsak az ott tanuló diákok számára jelent közösségi teret, hanem az egész város számára is, hiszen a reprezentációs helyszínként is szolgálhat, melyen a diákok szülei és családtagjai is részt vehetnek.
A fejlesztés eredményeként kibontakoztatásra kerül a közösségi élet, erősödik a helyi identitástudat és tény, hogy az oktatási intézmény közösségeinek fejlesztésével hosszú távon is befektetünk az élhető közösségbe, hiszen gyermekeink a jövőnk zálogai.
 
A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg 5.888.343,- forint támogatási összeggel. 

Építési, kivitelezési munkák:

image003.jpgimage006.jpgimage010.jpg

image008.jpgimage012.jpgimage014.jpg

image016.jpg image018.jpg image020.jpg image022.jpg image024.jpg image026.jpg

image028.jpg image030.jpg image032.jpg image034.jpg image036.jpg image038.jpg image040.jpg

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-10-01 van. PointLink.