RendŇĎrs√©gi felh√≠v√°s! KiberbŇĪn√∂zŇĎk telefon√°lnak a Microsoft nev√©ben

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2024. janu√°r 26. p√©ntek

Legyen √≥vatos a k√©retlen telefonh√≠v√°sok eset√©n! Nem mindig igaz, amit a kijelzŇĎn l√°tunk!

T√∂bb bejelent√©s is √©rkezett a KiberPajzs alap√≠t√≥ partner√©hez, az NBSZ NKI-hoz, a Microsoft nev√©vel vissza√©lŇĎ angol nyelvŇĪ telefonh√≠v√°sokkal kapcsolatosan.

A csal√≥k azt √°ll√≠tj√°k, hogy a Microsoft technikai t√°mogat√≥ r√©szleg√©rŇĎl telefon√°lnak, √©s arr√≥l szeretn√©k meggyŇĎzni az √°ldozatot, hogy sz√°m√≠t√≥g√©p√©t valamilyen vesz√©ly fenyegeti (p√©ld√°ul, hogy az v√≠rusos lett), amit seg√≠tenek elh√°r√≠tani. A h√≠v√°sok sor√°n a csal√≥k angolul besz√©lnek, azonban a h√≠v√≥sz√°mot meghamis√≠tj√°k (ezt a csal√°si technik√°t h√≠v√≥sz√°m-spoofing-nak is nevezik), ami magyar telefonsz√°mk√©nt jelenik meg a h√≠vott f√©ln√©l. Az NBSZ NKI-hoz jelentett esetekben a csal√≥knak jellemzŇĎen nem siker√ľlt r√°szedni√ľk a h√≠vott feleket, akik t√∂bbnyire egyszerŇĪen csak bontott√°k a vonalat, azonban √≠gy is volt olyan, aki csak akkor kapcsolt, amikor a csal√≥k m√°r a bankk√°rtya adatait k√©rtek tŇĎle. √Črdemes teh√°t felh√≠vni a figyelmet arra, hogy a kiberbŇĪn√∂zŇĎk nemcsak bankok dolgoz√≥inak, hanem call centerek (√ľgyf√©lszolg√°lat) munkat√°rsainak is kiadj√°k magukat.

Mire megy ki a játék?

Hasonl√≥an az AnyDeskes csal√°sokhoz a csal√≥k megpr√≥b√°lj√°k r√°venni az √°ldozatot arra, hogy telep√≠tsen egy programot az eszk√∂z√©re. A mostani esetek sor√°n ez nem az AnyDesk, hanem a RemoteApp volt, egy azon szoftverek k√∂z√ľl, amivel egy csal√≥ √°tveheti az ir√°ny√≠t√°st az √°ldozat sz√°m√≠t√≥g√©pe felett.

Ezzel a hozz√°f√©r√©ssel telep√≠thet ak√°r k√°ros programokat is (√©ppen ezzel fertŇĎzve meg a sz√°m√≠t√≥g√©p√ľnket), √≠gy m√©g k√∂nnyebben gyŇĎzi meg az √°ldozatot arr√≥l, hogy a sz√°m√≠t√≥g√©pen kritikus probl√©m√°k vannak, amelyeket s√ľrgŇĎsen jav√≠tani kell. Ezut√°n elŇĎbb-ut√≥bb arra terelik az √°ldozatot, hogy adja meg bankk√°rtya adatait vagy l√©pjen be a netbankj√°ba, amihez √≠gy a csal√≥ is hozz√°f√©rhet.

Mire figyelj√ľnk?

  • A Microsoft soha nem kezdem√©nyez k√©retlen telefonh√≠v√°sokat, hogy szem√©lyes vagy p√©nz√ľgyi adatokat k√©rjen, illetve, hogy technikai seg√≠ts√©get adjon a sz√°m√≠t√≥g√©p jav√≠t√°s√°hoz, √©s soha nem fogja k√©rni, hogy kriptovalut√°k (p√©ld√°ul Bitcoin) vagy aj√°nd√©kk√°rty√°k form√°j√°ban fizess√ľnk a t√°mogat√°s√©rt.
  • Amennyiben kicsit is gyan√ļs egy bej√∂vŇĎ h√≠v√°s, a legegyszerŇĪbb v√©dekez√©si m√≥d, ha azonnal bontjuk a vonalat, √©s ha m√©gis k√©ts√©g mer√ľlt fel benn√ľnk, h√≠vjuk fel a szolg√°ltat√≥ hivatalos √ľgyf√©lszolg√°lat√°t!
  • Fontos, hogy a szolg√°ltat√≥t ne azon a sz√°mon h√≠vjuk vissza, amirŇĎl az im√©nt kerestek benn√ľnket, hanem p√©ld√°ul keress√ľnk r√° a szolg√°ltat√≥ weboldal√°ra, ahol a kapcsolat/kontakt men√ľpont alatt vagy az oldal impresszum√°ban szereplŇĎ el√©rhetŇĎs√©get keress√ľk!
  • Azt se fogadjuk el, ha az √ľgyint√©zŇĎ felaj√°nlja, hogy ‚Äě√°tkapcsol" minket egy m√°sik koll√©g√°hoz, ez csup√°n egy tr√ľkk, √©s a maguk is ‚Äěcall centerk√©nt" mŇĪk√∂dŇĎ kiberbŇĪn√∂zŇĎk egy m√°sik tagj√°val fogjuk folytatni a besz√©lget√©st!
  • V√©gezet√ľl: ne telep√≠ts√ľnk m√°sok k√©r√©s√©re programot se a sz√°m√≠t√≥g√©p√ľnkre, se a telefonunkra! A csal√°sokfajt√°kr√≥l tudjon meg t√∂bbet a https://kiberpajzs.hu/csalastipusok oldalon.

forr√°s: kiberpajzs.hu

Balmaz√ļjv√°rosi RendŇĎrkapit√°nys√°g

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-05 van. PointLink.