Lakossági tájékoztató

Nyomtatás
Készült: 2023. november 20. hétfő

Tisztelt Lakosság!

  1. november 17-én a haon.hu internetes hírportálon megjelent cikkel kapcsolatban a következő tájékoztatást adom.

Rácz Róbert Főispán Úr, a Hajdú- Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője ismertette a legfelső bírósági döntés hátterét, továbbá a vármegyei kormányhivatal szerepét a Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete által okozott törvénytelen állapottal kapcsolatban.

Előadta, hogy a Képviselő-testület törvény szerinti határidőre nem fogadta el az előző évi zárszámadást, illetve a kötelező rendeletmódosítást sem alkotta meg, ezért a Kúria - a Magyar Közlöny november 15-i számában megjelent határozatával - felhatalmazta a Hajdú - Bihar vármegyei főispánt, hogy az önkormányzat képviselő- testülete helyett alkossa meg és fogadja el a hiányzó rendeleteket.

Külön munkacsoport alakult a Hajdú- Bihar Vármegyei Kormányhivatalban a jogellenes állapot mihamarabbi megszüntetésére, és nyilatkozott arról, hogy a Kúria döntésében szabott határidőn belül teljesíti az abban foglaltakat. Ez az önkormányzat szempontjából különösen fontos tekintettel arra, hogy a bérek kifizetésére és a nettó finanszírozáshoz való hozzájutás jogosultságára kizárólag a két rendelet elfogadását követően kerülhet sor.

Főispán Úr a jogszabályok ismeretében részletezte, hogy a december 5 -i határidőig elfogadott rendeletek esetében, a Magyar Államkincstár 2023. év decemberében kezdeményezi az állami normatíva utalását az önkormányzat számlájára. Jogszabály szerint a határidőben elfogadott két rendelet biztosít pénzügyi fedezetet a rendelkezésre álló folyószámla- hitelkeret (pénzügyi lehetőség) felhasználására az elmaradt bérek és a működéssel kapcsolatos kötelezettségek egy részének azonnali rendezésére.

Hegedüs Péter polgármester

Mellékletek:
Download this file (Tisztelt Lakosság!.pdf)Tisztelt Lakosság!.pdf[ ]308 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-05 van. PointLink.