Tájékoztatás

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2023. j√ļlius 19. szerda

2023. j√ļlius 17. napj√°n 14.00 √≥rakor az √Ėnkorm√°nyzat Hivatala, Int√©zm√©nyei, a VESZ Nonprof√≠t Kft., √©s a Balmaz√ļjv√°rosi V√°rosgazd√°lkod√°si Nonprof√≠t K√∂zhaszn√ļ Kft. vezetŇĎs√©ge a munkav√°llal√≥it dolgoz√≥i munka√©rtekezletre h√≠vta √∂ssze a Veres P√©ter Kultur√°lis K√∂zpontba.

B√°r a munka√©rtekezletre csak a munkav√°llal√≥k kaptak szem√©lyes t√°j√©koztat√≥t √©s megh√≠v√≥t, a bej√°ratn√°l megjelent Ferenczi M√°ria √©s h√°rom m√°sik helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ. Mivel nem jutottak be a munka√©rtekezletre, ez√©rt Ferenczi M√°ria k√©pviselŇĎ asszony vide√≥s bejelentkez√©s form√°j√°ban a Facebook-on felh√≠v√°st tett k√∂zz√© a lakoss√°g r√©sz√©re, amellyel kapcsolatban - id√©zve K√©pviselŇĎ Asszony √°ltal elmondottakat (dŇĎlt betŇĪvel jelzett sz√∂vegr√©sz) - az al√°bbi t√©nyek k√∂zl√©se sz√ľks√©ges:

"HegedŇĪs P√©ter Balmaz√ļjv√°ros polg√°rmestere munka√©rtekezletet h√≠vott √∂ssze Balmaz√ļjv√°ros √∂sszes √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©ny dolgoz√≥j√°nak. HegedŇĪs P√©ter mint munk√°ltat√≥, mint munk√°ltat√≥i jogokat gyakorl√≥ polg√°rmester √∂sszeh√≠vta az int√©zm√©nyek dolgoz√≥it. "

2023. j√ļnius 26-√°n vezetŇĎi √©rtekezlet √∂sszeh√≠v√°s√°ra ker√ľlt sor, amelyen az √Ėnkorm√°nyzat Hivatal√°nak, az Int√©zm√©nyek √©s a Kft.-k vezetŇĎi vettek r√©szt. Ezen a megbesz√©l√©sen - mint a munk√°ltat√≥i jogk√∂r gyakorl√≥i - egy√ľttesen d√∂nt√∂ttek a vezetŇĎk arr√≥l, hogy dolgoz√≥i munka√©rtekezletet √∂sszeh√≠v√°sa sz√ľks√©ges.

"Szerintem d√∂nts√©k el √Ėn√∂k, hogy ehhez joga van-e HegedŇĪs P√©ternek, hogy orr√°n√°l fogva r√°ngatja az √∂sszes dolgoz√≥t, akik Balmaz√ļjv√°ros √∂sszes int√©zm√©ny√©ben dolgoznak."

A polg√°rmester √©s  az  int√©zm√©nyek,  c√©gek vezetŇĎi  gyakorolj√°k a   munk√°ltat√≥i jogokat a

munkavállalók tekintetében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint.

"Jelenl√©ti √≠veket √≠rat al√°, a MŇĪvelŇĎd√©si H√°zat kib√©relte, bor√≠t√©kkal k√ľldt√©k a dolgoz√≥knak a megh√≠v√≥kat, szem√©lyesen kellett nekik √°tvenni."

A munka√©rtekezlet megtart√°sa a szab√°lyok szerint, munkaidŇĎben t√∂rt√©nt, a jelenl√©ti √≠v al√°√≠r√°sa, a megfelelŇĎ helysz√≠n biztos√≠t√°sa √©s az √©rintettek szem√©lyes √©rtes√≠t√©se a munka√©rtekezlet lebonyol√≠t√°s√°nak szerves r√©sze.

"Megjelent n√©gy √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ aki tulajdonk√©ppen az √∂nkorm√°nyzatot k√©pviseli, nem HegedŇĪs P√©ter k√©pviseli az √∂nkorm√°nyzatot, hanem a n√©gy √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ"

Mivel az √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk - Ol√°h J√°nos P√°l K√©pviselŇĎ √ör kiv√©tel√©vel - nem az √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyrendszer √©s c√©gek munkav√°llal√≥i, √≠gy term√©szetesen nem kaptak megh√≠v√°st (ahogy m√°s, nem illet√©kes szem√©ly sem) a munka√©rtekezletre, amely nem nyilv√°nos.

Az √Ėnkorm√°nyzat k√©pviselŇĎ-test√ľlet√©nek munk√°ltat√≥i jogk√∂r√©be csak az M√∂tv. 19. ¬ß a) pontja alapj√°n a hat√°sk√∂r√©be tartoz√≥ (kiz√°r√≥lag a vezetŇĎkre vonatkoz√≥) v√°laszt√°s, kinevez√©s, vezetŇĎi megb√≠z√°s joga (ide √©rtve a felment√©s √©s a megb√≠z√°s visszavon√°s√°nak jog√°t is) tartozik. E jogokat a k√©pviselŇĎ-test√ľlet csak egy√ľttesen, a k√©pviselŇĎ-test√ľleti √ľl√©seken gyakorolhatja. E munk√°ltat√≥i jogok k√∂z√© nem tartozik a munkav√°llal√≥k t√°j√©koztat√°sa, valamint vezetŇĎi- √©s munka√©rtekezletek tart√°sa. Ut√≥bbiak egy√©b munk√°ltat√≥i jogok, amelyeket a fentiek alapj√°n a polg√°rmester √©s a vezetŇĎk gyakorolj√°k. Mindezek alapj√°n a megjelent n√©gy helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ  nem  minŇĎs√ľl  munk√°ltat√≥nak,  √≠gy nem jogosult arra sem, hogy megh√≠vj√°k, arra sem, hogy r√©szt vegyen a munka√©rtekezleten, ann√°l is ink√°bb, mert a k√©pviselŇĎ­test√ľleti d√∂nt√©s hi√°ny√°ban nem rendelkeztek erre a feladatra vonatkoz√≥ megb√≠z√°ssal.

Az M√∂tv. 41. ¬ß. (1) bekezd√©se alapj√°n a k√©pviselŇĎ-test√ľletet, az √∂nkorm√°nyzatot a polg√°rmester k√©pviseli.

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzat K√©pviselŇĎ-test√ľlet√©nek Szervezeti- √©s MŇĪk√∂d√©si Szab√°lyzat√°r√≥l sz√≥l√≥ 16/2010. (XI.25.) √∂nkorm√°nyzati rendelet (tov√°bbiakban: SZMSZ) 23. ¬ß (1) bekezd√©se szerint a polg√°rmester fŇĎbb feladatai a helyi √∂nkorm√°nyzati t√∂rv√©nyben foglaltakon k√≠v√ľl:

  • a demokratikus helyi hatalomgyakorl√°s, a k√∂zakarat √©rv√©nyes√ľl√©s√©nek elŇĎseg√≠t√©se (b) pont).
  • nyilv√°noss√°g megteremt√©se (c) pont),
  • az √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyek mŇĪk√∂d√©s√©nek seg√≠t√©se (f) pont).

"√Čn √Ėn√∂kre b√≠zom, d√∂nts√©k el, Balmaz√ļjv√°ros V√°ros k√∂lts√©gvet√©se 6,2 milli√°rd forint, most 100 milli√≥ forint √°llami t√°mogat√°s nem √©rkezett be. Ha ezen m√ļlik az √∂nkorm√°nyzatnak a l√©te vagy nem l√©te, akkor nagyon rossz ir√°nyba tart Balmaz√ļjv√°ros. "

A 6,2 milli√°rd forint az √Ėnkorm√°nyzat eg√©sz √©ves k√∂lts√©gvet√©si √∂sszege. EbbŇĎl a napi mŇĪk√∂d√©sre vonatkoz√≥ √°llami normat√≠v t√°mogat√°s (nett√≥ finansz√≠roz√°s, amelynek a foly√≥s√≠t√°sa havi r√©szletekben t√∂rt√©nik) √∂sszess√©g√©ben 2,09 milli√°rd Ft. A napi mŇĪk√∂d√©shez hozz√°adott √∂nkorm√°nyzati saj√°t erŇĎ, amely √©vente csak k√©tszer ker√ľl beszed√©sre (iparŇĪz√©si ad√≥, √©p√≠tm√©nyad√≥ stb.) √∂sszess√©g√©ben 655 milli√≥ Ft (0,65 milli√°rd Ft.).

Teh√°t meg√°llap√≠that√≥, hogy Balmaz√ļjv√°ros tekintet√©ben √©vtizedek √≥ta a k√∂lts√©gvet√©s v√©grehajt√°s√°nak legfontosabb alapk√∂ve az √°llami nett√≥ finansz√≠roz√°s. Ennek hi√°nya m√°r r√∂vid idŇĎn bel√ľl is ellehetetlen√≠ti a v√°ros mŇĪk√∂d√©s√©t.

Az √Ėnkorm√°nyzat a teljes nyilv√°noss√°g mellett van, azt az √©rt√©krendet k√©pviseli, hogy a lakosok d√∂nts√©k el azt, hogy merre haladjon Balmaz√ļjv√°ros.

Balmaz√ļjv√°ros, 2023. j√ļlius 19.

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata

Mellékletek:
Download this file (T√°j√©koztat√°s F M.pdf)T√°j√©koztat√°s F M.pdf[ ]802 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-24 van. PointLink.