Lakossági Tájékoztató!

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2023. j√ļlius 01. szombat

Nagy Tam√°s helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ lemond√°s√°val kapcsolatban, a lefolytatott elj√°r√°sr√≥l, az al√°bbiak szerint t√°j√©koztatjuk a Tisztelt Lakoss√°got:

A v√°laszt√°si elj√°r√°si szab√°lyoknak az elektronikus √ľgyint√©z√©ssel √∂sszef√ľggŇĎ m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 2023. √©vi XXIV. t√∂rv√©ny 3. ¬ß-a m√≥dos√≠totta a helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk √©s polg√°rmesterek v√°laszt√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ 2010. √©vi L. t√∂rv√©ny 20. ¬ß-√°t, a k√∂vetkezŇĎ (5a) bekezd√©ssel eg√©sz√≠tette ki:

‚ÄěHa jel√∂lŇĎ szervezet jel√∂ltjek√©nt indult egy√©ni v√°laszt√≥ker√ľleti k√©pviselŇĎ megb√≠zat√°sa szŇĪnik meg √©s az idŇĎk√∂zi v√°laszt√°s nem tŇĪzhetŇĎ ki, a mand√°tumot a jel√∂lŇĎ szervezet ‚ąí k√∂z√∂s kompenz√°ci√≥s lista eset√©n az √©rintett jel√∂lŇĎ szervezetek ‚ąí √°ltal a kompenz√°ci√≥s list√°n szereplŇĎ jel√∂ltek k√∂z√ľl megnevezett jel√∂lt, ennek hi√°ny√°ban a kompenz√°ci√≥s list√°n soron k√∂vetkezŇĎ jel√∂lt szerzi meg.‚ÄĚ

Az √ļj szab√°lyoz√°s kihirdet√©s√©re 2023. m√°jus 25-√©n ker√ľlt sor a Magyar K√∂zl√∂nyben, m√°jus 26-t√≥l hat√°lyos.

Nagy Tam√°s K√©pviselŇĎ √ör 2023. j√ļnius 02-√°n kelt, ‚Äě√∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎi mand√°tum lemond√°sa‚ÄĚ t√°rgy√ļ level√©t j√ļnius 02-√°n T√≥th Attila K√©pviselŇĎ √ör hozta be a Balmaz√ļjv√°rosi K√∂z√∂s √Ėnkorm√°nyzati Hivatal iktat√≥j√°ba.

A FIDESZ √©s a KDNP, mint jel√∂lŇĎ szervezetek j√ļnius 02-√°n kelt, a Hivatalba j√ļnius 08-√°n √©rkezett k√©relm√ľkben a meg√ľresedett mand√°tumot a list√°jukon szereplŇĎ Ol√°h J√°nos P√°l r√©sz√©re k√©rt√©k kiadni a Balmaz√ļjv√°rosi Helyi V√°laszt√°si Bizotts√°gt√≥l (HVB).

A HVB a j√ļnius 14-i √ľl√©s√©n hozott 1/2023. (VI. 14.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°ban a k√©relmet elutas√≠totta, tekintettel arra, hogy Nagy Tam√°s levele nem felelt meg a jogszab√°lyban foglalt felt√©teleknek, √≠gy az nem tekinthetŇĎ lemond√°snak, emiatt a mand√°tum nem √ľresedett meg.

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata K√©pviselŇĎ-test√ľlet√©nek j√ļnius 14-i rendk√≠v√ľli, nyilv√°nos √ľl√©s√©n Nagy Tam√°s helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ bejelentette lemond√°s√°t.

A HVB hat√°rozata ellen j√ļnius 16-√°n, a jogszab√°lyban foglalt jogorvoslati hat√°ridŇĎn bel√ľl, a jel√∂lŇĎ szervezetek fellebbez√©ssel √©ltek.

A jel√∂lŇĎ szervezetek j√ļnius 19-√©n √ļjabb k√©relmet adtak be, amelyben a meg√ľresedett mand√°tumot a list√°jukon szereplŇĎ Ol√°h J√°nos P√°l r√©sz√©re k√©rt√©k kiadni a HVB-tŇĎl.

A Hajd√ļ-Bihar V√°rmegyei Ter√ľleti V√°laszt√°si Bizotts√°g (TVB) a j√ļnius 19-i √ľl√©s√©n hozott 1/2023. (VI. 19.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°ban a HVB hat√°rozat√°t megv√°ltoztatta √©s a meg√ľresedett mand√°tumot Ol√°h J√°nos P√°l r√©sz√©re kiadta.

A HVB eln√∂k√©nek felvet√©s√©re a Balmaz√ļjv√°rosi Helyi V√°laszt√°si Iroda (HVI) vezetŇĎje (jegyzŇĎ) j√ļnius 20-√°n √°ll√°sfoglal√°st k√©rt a Hajd√ļ-Bihar V√°rmegyei Ter√ľleti V√°laszt√°si Iroda (TVI) vezetŇĎj√©tŇĎl (fŇĎjegyzŇĎ) a jel√∂lŇĎ szervezetek √ļjabb k√©relm√©nek elb√≠r√°l√°s√°val kapcsolatban, mert a k√©relem √©s a TVB hat√°rozat ugyanannak a mand√°tumnak a kiad√°s√°ra ir√°nyult.

A HVB a j√ļnius 20-i √ľl√©s√©n azt a jegyzŇĎk√∂nyvbe foglalt d√∂nt√©st hozta ‚Äď a TVI vezetŇĎj√©nek szakmai √°ll√°spontj√°ra alapozva, azzal egyet√©rtve, valamint arra tekintettel, hogy a TVB hat√°rozata a HVB √ľl√©s√©nek idŇĎpontj√°ban m√©g nem volt jogerŇĎs ‚Äď hogy a jel√∂lŇĎ szervezetek √ļjabb k√©relm√©t √©rdemben nem b√≠r√°lhatja el mindaddig, am√≠g az elsŇĎ, ugyanazon √ľgyben folyamatban l√©vŇĎ elj√°r√°s jogerŇĎsen be nem fejezŇĎdik.

A TVB hat√°rozata ellen j√ļnius 22-√©n, a jogszab√°lyban foglalt jogorvoslati hat√°ridŇĎn bel√ľl, Heged√ľs P√©ter Balmaz√ļjv√°ros V√°ros Polg√°rmestere b√≠r√≥s√°gi fel√ľlvizsg√°lati k√©relmet terjesztett elŇĎ a K√ļri√°n√°l.

A K√ļria a j√ļnius 26-√°n kelt, Kvk.I.39.068/2023/8. sz√°m√ļ v√©gz√©s√©ben a TVB j√ļnius 19-i hat√°rozat√°t megv√°ltoztatta √©s a HVB j√ļnius 14-i hat√°rozat√°t helybenhagyta.

Mivel a jogerŇĎs v√©gz√©s ellen tov√°bbi jogorvoslatnak helye nincs, a HVB a j√ļnius 28-i √ľl√©s√©n hozott 2/2023. (VI. 28.) sz√°m√ļ hat√°rozat√°ban a jel√∂lŇĎ szervezetek j√ļnius 19-i k√©relm√©nek ‚Äď tekintettel Nagy Tam√°s helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ j√ļnius 14-i lemond√°s√°ra ‚Äď helyt adott, √©s a j√ļnius 14-√©n meg√ľresedett mand√°tumot Ol√°h J√°nos P√°l r√©sz√©re kiadta.

A HVB ut√≥bbi hat√°rozata a lapz√°rt√°ig m√©g nem jogerŇĎs, a jogerŇĎss√© v√°l√°s ut√°n ker√ľlhet sor egyr√©szt a megb√≠z√≥lev√©l √°tad√°s√°ra a helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ r√©sz√©re a HVB, illetve annak eln√∂ke r√©sz√©rŇĎl, m√°sr√©szt a jogerŇĎss√© v√°l√°st k√∂vetŇĎ k√©pviselŇĎ-test√ľleti √ľl√©sen a helyi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ esk√ľt√©tel√©re.

Balmaz√ļjv√°ros, 2023. j√ļnius 30.

Radóczné Bálint Ildikó Mária, HVB elnök

Dr. Korpos Szabolcs jegyzŇĎ, HVI vezetŇĎ

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-06-24 van. PointLink.