RendŇĎrs√©gi felh√≠v√°s!¬†Legyen k√∂r√ľltekintŇĎ, mielŇĎtt tŇĪzif√°t v√°s√°rol!

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2022. augusztus 15. h√©tfŇĎ

Az energia√°rak szab√°lyainak v√°ltoz√°sa k√∂vetkezt√©ben ism√©telten elŇĎt√©rbe ker√ľlt a hagyom√°nyos, fa t√ľzel√©sŇĪ k√°lyh√°k, kaz√°nok haszn√°lata, azonban a tŇĪzifa v√°s√°rl√°st megelŇĎzŇĎen alaposan meg kell fontolnia, kitŇĎl √©s milyen f√°t v√°s√°rol. A csal√°sok ellen a leghat√°sosabb ellenszer, ha a v√°s√°rl√≥k a tŇĪzifav√°s√°rl√°s elŇĎtt k√∂r√ľltekintŇĎen t√°j√©koz√≥dnak. 

  1. T√∂rekedjen arra, hogy olyan telephellyel rendelkezŇĎ kereskedŇĎtŇĎl, erdŇĎgazd√°lkod√≥t√≥l v√°s√°roljon tŇĪzif√°t, aki a term√©kre vonatkoz√≥ adatokkal ell√°tott sz√°ll√≠t√≥jegyet √©s tŇĪzifav√°s√°rl√°si t√°j√©koztat√≥t is biztos√≠t, a N√©bih-n√©l regisztr√°lta tev√©kenys√©g√©t, √≠gy EUTR technikai azonos√≠t√≥ sz√°mmal rendelkezik.
  2. Legyen nagyon √≥vatos, ha a hirdetŇĎ regisztr√°lt sz√©khely√©tŇĎl t√°vol vagy az orsz√°g eg√©sz ter√ľlet√©re v√°llal sz√°ll√≠t√°st. A magas fajlagos sz√°ll√≠t√°si k√∂lts√©g mellett sem √∂nnek, sem a kereskedŇĎnek nem √©ri meg kisebb mennyis√©get messze vinni.
  3. Ker√ľlje a v√©tel√°r vagy elŇĎleg elŇĎre utal√°s√°t, fŇĎleg ismeretlen hirdetŇĎknek.
  4. Lerakod√°s elŇĎtt ellenŇĎrizze a kisz√°ll√≠tott fa minŇĎs√©g√©t √©s mennyis√©g√©t.
  5. Ha teheti, k√∂bm√©terben m√©rve, t√©rfogatra vegye a t√ľzelŇĎt, √≠gy k√∂nnyebben ellenŇĎrizhetŇĎ a fa mennyis√©ge, a fa v√≠ztartalma pedig nem befoly√°solja a megvett mennyis√©get.
  6. Amennyiben k√∂bm√©terben v√°s√°rol tŇĪzif√°t, figyeljen arra, hogy ‚Äěerdei k√∂bm√©terben‚ÄĚ vagy - egy√©b megjel√∂l√©s n√©lk√ľl ‚Äď ‚Äěk√∂bm√©terben‚ÄĚ van megadva a fa mennyis√©ge. Az 1 erdei k√∂bm√©terben megjel√∂lt facsom√≥ban a fadarabok 1 m√©ter hosszan, 1 m√©ter sz√©less√©gben √©s 1.7 m√©ter magasan vannak elhelyezve, ez√°ltal a facsom√≥ m√©rete t√©nylegesen 1.7 m3, m√≠g 1 k√∂bm√©ter alatt 1 m√©ter hossz√ļ, 1 m√©ter sz√©les √©s 1 m magas facsom√≥ √©rtendŇĎ. Fontos tiszt√°zni teh√°t, ha t√©rfogatra v√°s√°rol f√°t, hogy 1 m3 vagy 1 erdei m3 mennyis√©gŇĪ f√°r√≥l van sz√≥. 
  7. Ha s√ļlyra v√°s√°rol tŇĪzif√°t, figyeljen oda, hogy csak hiteles√≠tett m√©rlegen m√©rt, m√©rlegjegy, vagy m√°s, m√©rlegel√©st hiteles√≠tŇĎ dokumentum alapj√°n ki√°ll√≠tott sz√°mla birtok√°ban fizessen. A legbiztons√°gosabban √ļgy tudja ellenŇĎrizni a s√ļlyra megv√°s√°rolt tŇĪzifa t√©nyleges mennyis√©g√©t, ha a f√°val megrakodott j√°rmŇĪ hiteles√≠tett m√©rlegen m√©rt s√ļly√°b√≥l kivonja a lerakod√°st k√∂vetŇĎen lem√©r√©sre ker√ľlŇĎ j√°rmŇĪ s√ļly√°t.
  8. A tŇĪzifa s√ļly√°t igen jelentŇĎs m√©rt√©kben befoly√°solja a v√≠ztartalma. Sz√°m√≠tania kell arra, hogy az √Ėn √°ltal rendelt, a kisz√°ll√≠t√°skor m√©g val√≥s s√ļly√ļ tŇĪzifa a sz√°rad√°s alatt jelentŇĎsen vesz√≠t majd a t√∂meg√©bŇĎl.

Balmaz√ļjv√°rosi RendŇĎrkapit√°nys√°g

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-05-21 van. PointLink.