Rendőrségi felhívás! Legyen körültekintő, mielőtt tűzifát vásárol!

Nyomtatás
Készült: 2022. augusztus 15. hétfő

Az energiaárak szabályainak változása következtében ismételten előtérbe került a hagyományos, fa tüzelésű kályhák, kazánok használata, azonban a tűzifa vásárlást megelőzően alaposan meg kell fontolnia, kitől és milyen fát vásárol. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifavásárlás előtt körültekintően tájékozódnak. 

  1. Törekedjen arra, hogy olyan telephellyel rendelkező kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon tűzifát, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.
  2. Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni.
  3. Kerülje a vételár vagy előleg előre utalását, főleg ismeretlen hirdetőknek.
  4. Lerakodás előtt ellenőrizze a kiszállított fa minőségét és mennyiségét.
  5. Ha teheti, köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a fa mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget.
  6. Amennyiben köbméterben vásárol tűzifát, figyeljen arra, hogy „erdei köbméterben” vagy - egyéb megjelölés nélkül – „köbméterben” van megadva a fa mennyisége. Az 1 erdei köbméterben megjelölt facsomóban a fadarabok 1 méter hosszan, 1 méter szélességben és 1.7 méter magasan vannak elhelyezve, ezáltal a facsomó mérete ténylegesen 1.7 m3, míg 1 köbméter alatt 1 méter hosszú, 1 méter széles és 1 m magas facsomó értendő. Fontos tisztázni tehát, ha térfogatra vásárol fát, hogy 1 m3 vagy 1 erdei m3 mennyiségű fáról van szó. 
  7. Ha súlyra vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. A legbiztonságosabban úgy tudja ellenőrizni a súlyra megvásárolt tűzifa tényleges mennyiségét, ha a fával megrakodott jármű hitelesített mérlegen mért súlyából kivonja a lerakodást követően lemérésre kerülő jármű súlyát.
  8. A tűzifa súlyát igen jelentős mértékben befolyásolja a víztartalma. Számítania kell arra, hogy az Ön által rendelt, a kiszállításkor még valós súlyú tűzifa a száradás alatt jelentősen veszít majd a tömegéből.

Balmazújvárosi Rendőrkapitányság

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-06-06 van. PointLink.