TŇĪzifa v√°s√°rl√°s biztons√°gosan, csak tiszta forr√°sb√≥l

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2022. j√ļlius 27. szerda

A h√°bor√ļs energia√°rak √©s az eur√≥pai energiaell√°t√°si probl√©m√°k Magyarorsz√°gra is kihatnak, ez√©rt megn√∂vekedhetnek a vissza√©l√©sek a tŇĪzifa beszerz√©ssel kapcsolatban. A csal√°sok ellen a leghat√°sosabb ellenszer, ha a v√°s√°rl√≥k a tŇĪzifa v√°s√°rl√°s elŇĎtt t√°j√©koz√≥dnak √©s ismerik az intŇĎ jeleket. Ebben sz√°mottevŇĎ seg√≠ts√©get ny√ļjt a Nemzeti √Člelmiszerl√°nc-biztons√°gi Hivatal (N√©bih) TŇĪzif√°t Okosan hirdet√©skeresŇĎje √©s folyamatosan bŇĎv√ľlŇĎ tematikus inform√°ci√≥s oldala.

A hazai erdŇĎkbŇĎl √©s egy√©b f√°s ter√ľletekrŇĎl √©vente t√∂bb milli√≥ k√∂bm√©ter tŇĪzifa ker√ľl forgalomba. M√≠g az erdŇĎgazd√°lkod√≥k √©s a f√∂ldhaszn√°l√≥k a n√∂vekvŇĎ ig√©nyek kiszolg√°l√°s√°n dolgoznak, addig a N√©bih EUTR ellenŇĎrei nyomon k√∂vetik a faanyag mozg√°s√°t, ellenŇĎrzik a faterm√©kek forgalomba hozatal√°t, feldolgoz√°s√°t √©s kereskedelm√©t, mert csak jogszerŇĪ kitermel√©ssel  biztos√≠that√≥ hossz√ļ t√°von a lakoss√°gi ig√©nyek kiel√©g√≠t√©se.

A N√©bih ellenŇĎr√∂k az elm√ļlt n√©gy √©vben csaknem 240 kamionnyi illeg√°lisan forgalomba hozott f√°t koboztak el. Rendszeresen t√∂r√∂ltetnek jogszerŇĪtlen tŇĪzifa hirdet√©seket, de egyre szorosabban √∂sszedolgoznak a port√°lok √ľzemeltetŇĎivel is, hogy a csal√≥kat m√°r a hirdet√©s felad√°sa elŇĎtt kiszŇĪrj√©k. A hat√≥s√°gi ellenŇĎrz√©sek √©s megelŇĎzŇĎ int√©zked√©sek mellett fontos, hogy maguk a v√°s√°rl√≥k is megfelelŇĎen felk√©sz√ľltek legyenek a tŇĪzifa rendel√©s elŇĎtt, amelyhez minden sz√ľks√©ges inform√°ci√≥t megtal√°lnak a N√©bih honlapj√°n.

A legfontosabb tudnivalók jelenleg:

1.     V√°s√°roljon ismert kereskedŇĎtŇĎl, erdŇĎgazd√°lkod√≥t√≥l, aki a term√©kre vonatkoz√≥ adatokkal ell√°tott sz√°ll√≠t√≥jegyet √©s tŇĪzifav√°s√°rl√°si t√°j√©koztat√≥t is biztos√≠t, a N√©bih-n√©l regisztr√°lta tev√©kenys√©g√©t, √≠gy EUTR technikai azonos√≠t√≥ sz√°mmal rendelkezik.

2.     A telephellyel, nyitvatart√°si idŇĎvel mŇĪk√∂dŇĎ kereskedŇĎk megb√≠zhat√≥bbak a csak tŇĪzifa k√∂zvet√≠t√©ssel foglalkoz√≥kkal szemben.

3.     Ha hirdet√©s alapj√°n v√°s√°rol, ellenŇĎrizze, szerepel-e benne az EUTR azonos√≠t√≥. E n√©lk√ľl √©rdemes m√°s elad√≥t keresni.

4.     Ha van EUTR azonos√≠t√≥, ellenŇĎrizze a sz√°mot a N√©bih honlapj√°n.

5.     EllenŇĎrizze a telefonsz√°mot a N√©bih fekete list√°j√°n.

6.     TŇĪzif√°t csak sz√°ll√≠t√≥jeggyel vegyen √°t! 

7.     Lerakod√°s elŇĎtt alaposan n√©zze meg a kisz√°ll√≠tott f√°t! 

8.     Soha ne utaljon elŇĎre p√©nzt, fŇĎleg ismeretlen hirdetŇĎknek!

9.     Legyen nagyon √≥vatos, ha a hirdetŇĎ regisztr√°lt sz√©khely√©tŇĎl t√°vol vagy az orsz√°g eg√©sz ter√ľlet√©re v√°llal sz√°ll√≠t√°st. A magas fajlagos sz√°ll√≠t√°si k√∂lts√©g mellett sem √∂nnek, sem a kereskedŇĎnek nem √©ri meg kisebb mennyis√©get messze vinni!

10.  ElŇĎre lehetŇĎs√©g szerint csak telephelyen, a kereskedŇĎ, erdŇĎgazd√°lkod√≥ p√©nzt√°r√°ban fizessen. Ismeretlen sz√°ll√≠t√≥n√°l csak d√≠jbek√©rŇĎ alapj√°n, az EUTR sz√°mhoz tartoz√≥ n√©vre utaljon.

11.  Ha teheti, ink√°bb k√∂bm√©terben m√©rve, t√©rfogatra vegye a t√ľzelŇĎt, √≠gy k√∂nnyebben ellenŇĎrizhetŇĎ a mennyis√©ge, a fa v√≠ztartalma pedig nem befoly√°solja a megvett mennyis√©get!

12.  Ha t√∂megre v√°s√°rol tŇĪzif√°t, figyeljen oda, hogy csak hiteles√≠tett m√©rlegen m√©rt, m√©rlegjegy, vagy m√°s, m√©rlegel√©st hiteles√≠tŇĎ dokumentum alapj√°n ki√°ll√≠tott sz√°mla birtok√°ban fizessen.

13.  Ha frissen kitermelt faanyagot v√°s√°rol igyekezzen min√©l hamarabb felhas√≠tani √©s fedett, szellŇĎs helyen t√°rolni. Ňźsszel √©s t√©len a faanyag m√°r lassan sz√°rad szabadt√©rben. Nem ide√°lis, de megold√°s lehet, ha a t√ľzel√©s elŇĎtt a felhas√≠tott faanyagot n√©h√°ny h√©tig fŇĪt√∂tt, rendszeresen szellŇĎztetett helyen (pl. kaz√°nh√°zban) elŇĎsz√°r√≠tjuk.

14.  Ha sz√°raz f√°val fŇĪt, ak√°r 30%-ot is sp√≥rolhat!

15.  Ha √ļgy √©rzi, vagy azt tapasztalja, hogy megt√©veszt√©s √°ldozata lett, √©s az elad√≥ nem hajland√≥ az egyeztet√©sre, ŇĎrizze meg az elad√≥t√≥l kapott bizonylatokat, √©s √≠rja meg panasz√°t a N√©bih-nek.

V√°s√°rl√°s elŇĎtt t√°j√©koz√≥djon a N√©bih tematikus oldal√°nahol a t√°j√©koztat√≥k mellett ellenŇĎrizheti a jogszerŇĪtlen hirdet√©sek adatait, a jogs√©rtŇĎk list√°j√°t, valamint lek√©rdezheti a v√°lasztott kereskedŇĎ EUTR technikai azonos√≠t√≥ sz√°m√°t.

AM Sajtóiroda/Nébih Sajtó

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-04-21 van. PointLink.