Lehetőségek a seregben, avagy „seregnyi lehetőség”

Nyomtatás
Készült: 2019. február 06. szerda

 

Átfogó szervezeti és technikai fejlesztések, új, modern eszközök, növekvő illetmény. Ezekkel a szavakkal jellemezte nemrégiben a Magyar Honvédség jövőjét Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzése egy szellemiségében, kiképzettségében és eszközeiben is megújult, hatékony, ütőképes haderő létrehozása. A program része a katonai életpályamodell megújítása és a honvédség létszámának növelésével összefüggő toborzó tevékenység erősítése is. A honvédség számtalan lehetőséget és átjárható szolgálati formákat kínál a katonai pálya iránt érdeklődőknek. Nagy Zoltán alezredestől, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokától kérdeztük, hogy a „honvédség kapujában”, azaz a toborzóirodáknál mit tudnak ajánlani az érdeklődőknek.

 

Alezredes Úr, az Ön által vezetett szervezet felelős a katonai toborzás sikeres megvalósításáért a megyében. Mi a toborzók fő feladata?

- Idén lesz 15 éve annak, hogy a Magyar Honvédség önkéntes haderővé vált, így a honvédség beosztásainak feltöltése, az utánpótlás biztosítása toborzás útján történik. A katonai szolgálat ma már nem kötelező, hanem önként választott szolgálat és hivatás. Nekünk, toborzóknak egyik elsődleges feladatunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük azokat a lehetőségeket, amelyeket a haderő kínál a hivatásos, a szerződéses vagy a tartalékos szolgálat kapcsán.

 

- Amennyiben valaki szeretne katona lenni, mit tud kínálni a sereg a leendő munkavállalóinak?

 

- A haderőfejlesztési programnak köszönhetően, annak fokozatos megvalósulásával, minőségi körülményeket, korszerű technikai eszközöket és versenyképes jövedelmet ígér a honvédség a katonáinak, honvédelmi alkalmazottainak. Jelenleg a szerződéses szolgálatot vállalók esetében az érettségivel rendelkező katonák kezdő fizetése havonta bruttó 277.000 forint, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők is mintegy bruttó 234.000 forintot vihetnek haza. Ez az összeg pedig a seregben eltöltött évek folyamán növekszik. Az alapfizetés mellett a katonák étkezési és utazási támogatásban is részesülnek, illetve számos plusz juttatás valamint az esetleges többletmunkáért járó kifizetés is tovább növelheti ezt az összeget.

 

Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, továbbtanulási szándék esetén jelentkezhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán indított szakokra és az MH Altiszti Akadémia új, Acélkocka elnevezésű altisztképzésére. A tanfolyamrendszerű, 1 év időtartamú altisztképzésre minden 18. életévet betöltött, érettségizett személy jelentkezhet, aki megfelel az előírt egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek. A rendszer előnye, hogy már a tanulmányok alatt is havi jövedelmet folyósít a honvédség, amely a már említett, érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetésével megegyező összeg. A képzés befejezését követően, a választott szakterületen, hivatásos őrmesterként kezdhetik meg pályafutásukat a végzettek. Az illetményük ekkortól pedig már bruttó 310.000 forint lesz.

 

- Szintén sokat hallott téma napjainkban az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat, melyre ugyancsak várják a jelentkezőket.

 

- Igen, erre a szolgálati formára is várjuk a honvédelem ügye iránt érdeklődő, elhivatott állampolgárokat. Ez a lehetőség elsősorban azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni a lakóhelyük, lakókörnyezetük védelmi feladataiban. Ők az évi húsz napos kiképzés mellett veszély- és katasztrófahelyzet (pl. árvízi védekezés) elhárításában, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatokban vehetnek részt. A tartalékosok felkészítése és alkalmazása alapvetően a lakóhelyhez tartozó járásban, megyében történik. A szolgálatért természetesen a területvédelmi tartalékosok is különböző juttatásokban részesülnek, mint például szerződéskötési díj, rendelkezésre állási díj, illetve a tényleges szolgálatuk ideje alatt beosztásuknak megfelelő fizetést kapnak.

 

Már csak egy utolsó, ám annál fontosabb kérdés maradt hátra: hol lehet jelentkezni katonának?

 

- A toborzó irodák várják a katonai pálya iránt érdeklődőket a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatokon. Debrecenben személyesen a Péterfia u. 58/a szám alatt lehet velünk találkozni. Jelentkezni a Kormányablakoknál kijelölt ügyintézőknél vagy akár online, a www.iranyasereg.hu és a www.hadkiegeszites.hu internetes oldalakon is lehet. Az Irány a sereg weboldal a Magyar Honvédség karrieroldala, ahol mindenki választ kaphat a katonai szolgálati formákkal kapcsolatos kérdésére.

 

 

Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ

Cím: 4026 Debrecen, Péterfia u. 58/a;

Telefon: +36 (52) 314-200; mobil: +36 (30) 815-0998;

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadás rendje:

hétfő - csütörtök: 08:00-15:30

péntek: 08:00-12:00

Smidróczki Róbert

1
1
2
2

 

 

fotó: Csehiné Sárkány Beáta hadnagy

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-19 van. PointLink.