TISZTELT LÓTARTÓK!

Nyomtatás
Készült: 2018. november 27. kedd

Ezúton is felhívom figyelmüket, hogy a 41/1997 (V.28.) FVM rendelettel kiadott Állategészségügyi Szabályzat 195. § értelmében 3 évente kötelező elvégezni minden 6 hónaposnál idősebb ló fertőző kevésvérűségre és takonykórra irányuló vérvizsgálatát, melynek díja az állattartót terheli. A Járási Hivatal illetékességi területén ez évben vált ismét esedékessé a vérvizsgálatok elvégzése.

A jogszabályi előírásokon túl a vérvizsgálatok elvégzését indokolja még az aktuális járványügyi helyzet is, nevezetesen hogy az eltelt időszakban az Európai Unió területén (például Romániában), illetve hazánkban is több esetben került megállapításra a fertőző kevésvérűség. Emellett Lóútlevelet is csak negatív eredményű vérvizsgálat megléte esetén tudnak kiváltani az állattartók.

Felhívom továbbá az állattartók figyelmét, hogy Lóútlevelet is csak negatív eredményű vérvizsgálat megléte esetén lehet kiváltani.

A kötelező vérvételt csak „A lófélék egyedeinek azonosításáról” szóló 110/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően azonosított és megjelölt lovakon lehet elvégezni.

Kérem, hogy a kötelező vérvizsgálatok elvégzése érdekében minden érintett állattartó minél hamarabb vegye föl a kapcsolatot ellátó állatorvosával.

Felhívom továbbá a lótulajdonosok figyelmét, hogy „A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről" szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdésének c) pontja értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot tartanak.

Azokra az állattartó udvarokra, ahol nem történik meg a lovak kötelező vérvizsgálata forgalmi korlátozás kerül elrendelésre, és a tulajdonossal szemben jelentős összegű élelmiszerlánc-felügyeleti bírság is kiszabható.

Hajdúböszörmény, 2018. november 15.

Dr Ficsor László járási hivatalvezető nevében és megbízásából eljárva:

Dr Szegedi László
járási főállatorvos

Mellékletek:
Download this file (lovak kötelező vérvizsgálata.pdf)lovak kötelező vérvizsgálata.pdf[ ]342 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-19 van. PointLink.