Változások a kéményseprés terén

Nyomtatás
Készült: 2018. január 24. szerda

 

 

Az Országgyűlés október tizenhetedikei döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

2018. január elsejét követően nem kapnak a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát ekkortól szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétől. A szolgáltató megrendelés alapján végzi el a sormunkában meghatározott feladatokat, amelyek lakosság körében továbbra is ingyenesek maradnak.
 
A lakossági körön kívüli ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik az égéstermék-elvezetők vizsgálata.
 
Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: az osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények ellenőrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg országszerte.

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-19 van. PointLink.