Változások a kéményseprés terén

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2018. janu√°r 24. szerda

 

 

Az OrszággyŇĪlés október tizenhetedikei döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelŇĎ- fŇĪtŇĎberendezés fajtájától függŇĎen évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelŇĎ idŇĎpontban maguk igényelhetik a kéményseprŇĎipari ellenŇĎrzést.

2018. január elsejét követŇĎen nem kapnak a kéményseprŇĎipari szervtŇĎl, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenŇĎrzés idŇĎpontját megajánló értesítést. A kéményseprŇĎ az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában elŇĎírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát ekkortól szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – a kéményellenŇĎrzés idŇĎpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétŇĎl. A szolgáltató megrendelés alapján végzi el a sormunkában meghatározott feladatokat, amelyek lakosság körében továbbra is ingyenesek maradnak.
 
A lakossági körön kívüli ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprŇĎipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektŇĎl megrendelésre, díjfizetés ellenében történik az égéstermék-elvezetŇĎk vizsgálata.
 
Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetŇĎen: az osztatlan közös tulajdonú gyŇĪjtŇĎkémények ellenŇĎrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg országszerte.

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-23 van. PointLink.