Középületek fűtési- és villamos energia igényének kielégítése termálvíz hasznosításával Balmazújvároson

Nyomtatás
Készült: 2020. október 15. csütörtök

B tbla   Gzmotoros 1

 

Kedvezményezett neve: Balmazújváros Város Önkormányzata

Projekt címe: Középületek fűtési- és villamos energia igényének kielégítése termálvíz hasznosításával Balmazújvároson

A projekt azonosítószáma: TOP-3.2.2-15-HB1-2016-00004

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020. év 07. hó 29. nap.

A Projekt elszámolható bruttó összköltsége: 400 millió forint

A támogatás mértéke: 100%

Középületek fűtési- és villamos energia igényének kielégítése termálvíz hasznosításával Balmazújvároson

Balmazújváros Város Önkormányzata támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Középületek fűtési- és villamos energia igényének kielégítése termálvíz hasznosításával Balmazújvároson elnevezésű projektre.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az önkormányzat 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Jelen projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt célja a helyi hévíz kutak kísérő gázaiban megtalálható metán - energia célú hasznosítása, környezet védelmi szempontból a kísérő gázok hasznos semlegesítése, elektromos, és hőenergia termelése úgynevezett kapcsolt kiserőműveken keresztül.         
A projekt során helyi adottságokra támaszkodva (termál kút kísérő gázai) valósul meg villamos energia termelés, amely a stadion, az uszoda, és a gyógyfürdő épületében hasznosul. A termelés során a fürdő primer elektromos igényének 50% -át termeli meg a rendszer, azaz ott felére csökken a villamos energia költségét.   
A projekt mintaértékű lesz a kísérő gázok felhasználása során. A körzetben több hasonló termál kút is működik, amelynek gázhasznosítása nem megoldott. A várakozások szerint a jó példa illetve a gyors megtérülési mutatók ösztönözni fogják a térség gazdasági szereplőit a technológia alkalmazására.         
A beruházás során helyi gázhasznosítás fog megvalósulni. Az energiatermelés helyi kapacitásokat elégít majd ki. A megoldással csökken a közösségi gáz és elektromos hálózatok lekötése, terhelése. A tervezett fejlesztés kapcsolódik az energiahordozók feldolgozásához. A technológia része a kísérőgázok leválasztása a vízről, illetve a kút gyűrűs teréből. A leválasztást követően hűtésre kerül a puffereléshez szükséges gázmennyiség a duplikált előszeparátorban, illetve a technológia gázellátási vezetékében tárolásra, végül feldolgozásra (elégetésre) kerül. A helyi hévíz kút gázainak felhasználásával a fürdő rezsi költségei jelentősen csökkenek. Ezzel megnő a versenyképessége a megyében lévő hasonló fürdőkkel szemben.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-05 van. PointLink.