Humán szolgáltatások fejlesztése Balmazújvárosban és térségében

Nyomtatás
Készült: 2019. június 11. kedd
 

EFOP-1.5.3-16-2017-00043- 

„Humán szolgáltatások fejlesztése Balmazújvárosban és térségében”

 
 

Kedvezményezett neve: Balmazújváros Város Önkormányzata

Konzorciumi tag: Nádudvar Város Önkormányzata

Konzorciumi tag: Ebes Községi Önkormányzat

Konzorciumi tag: Hajdúszovát Község Önkormányzata

Konzorciumi tag: Nagyhegyes Község Önkormányzata

Konzorciumi tag: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Projekt címe: „Humán szolgáltatások fejlesztése Balmazújvárosban és térségében”

Projekt azonosító száma: EFOP-1.5.3-16-2017-00043

A szerződött támogatás összege:  493 370 885 

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. szeptember 30.

A projekt tényleges, fizikai befejezésének időpontja: 2021. március 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A program megvalósítása kiterjed a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány csökkentésére, a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítésére, a munkaerőpiacon való megjelenésük elősegítésére, a helyi közösségek társadalom szervező szerepének és az érintett települések megtartó képességének megerősítésére.

A pályázatban így megvalósulnak infrastrukturális beruházások, számos kompetenciát fejlesztő tréningek és képzések, valamint közösségi rendezvények és programok.

A pályázati program közvetlen, kiemelt célcsoportja a hátrányos helyzetű aktív korú lakosság, a fiatalkorú lakosság, idősek, a helyi közszolgáltatásban dolgozók, potenciális alkalmazottak. A társadalmi együttélés, közösségfejlesztés tekintetében célcsoportnak tekintendő a konzorciumi települések teljes lakossága.

Építési-kivitelezési munkálatok

Balmazújváros településen három közterület részt fejlesztettek a pályázat által. 2019 évben térkőburkolattal lett ellátva a Veres Péter utca 5-7. szám alatti társasház előtti gyalogos forgalom járdafelülete, a Katolikus Templom előtti jelzőlámpától a Debreceni utca 3-5. számú lakótelep végéig tartó gyalogos forgalom járdafelülete és a Bocskai utca és a Kossuth tér közötti 1659/69 helyrajzi számú közterület előtti gyalogos forgalom járdafelülete.

Eszközbeszerzés

A pályázatban olyan eszközök kerültek beszerzésre, melyek egy része hozzájárult a színvonalas projekt szakmai megvalósításához (pl.: laptop, hangfalszett, projektor, vetítővászon stb.), másrésze pedig hozzájárult a város arculatának kialakításához. A város több pontján megtalálható fedett kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, padok kihelyezése a projekt finanszírozásából került megvalósításra.

Prevenciós tevékenység

A pályázati prevenciósprogram a település igen széles sprektumát szólította meg. A deviancia elkerülése, megelőzése és a krízishelyzetek kezelése a lakosság teljes körét, valamennyi korosztályt érintő témájú program volt. A foglalkozásokon részt vett a felnőtt lakosság, továbbá szervezett együttműködésben a helyi középiskolás és általános iskolás korosztály is. Két részben valósult meg a tevékenység, az első program előadássorozatát, 10 csoport, a második program előadássorozatában 6 csoport vett részt.

A prevenció 6 tématerületet ölelt fel, melyek interaktív előadások alkalmával jutottak el az érdeklődő csoporttagokhoz.

A prevenciós tevékenység az alábbi tématerületekre vonatkozóan valósult meg:

- A bűnözéshez vezető okok. Kriminalizáció

- Normaszegéstől a devianciáig, fiatalkori deviancia formái

- Családi problémák hatása a szerhasználat kialakulására

- STOP- intsünk búcsút káros szokásainknak

- Egészséges életvitel- deviancia megelőzése

- Lelki betegségek okai, megelőzése

A foglalkozásokat a különböző témákban jártas szakemberek, ügyvéd, szociális munkás, edző- életmód tanácsadó, pszichiáter és addiktológus tartották.

Képzés, tréning programelem megvalósítása

A projektben szervezett képzések és tréningek számos egyéni készség és képesség fejlesztő, kompetenciafejlesztő eleme hozzájárult a hátrányos helyzetű csoportokba tartozó konzorciumi településeken élő lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedéséhez.

A képzések és tréningek lebonyolítása, az ütemezési tervnek megfelelően 2020. szeptember 15- ig tervezetten megtörtént, azonban a 2020 márciusában kialakult koronavírus- járvány okozta veszélyhelyzet intézkedései megnehezítették a tervek kivitelezését. A veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése érdekében hozott fejlesztéspolitikai intézkedésekről szóló tájékoztató átmeneti szabályozásának lehetőségeivel élve, a képzésekre vonatkozó kivitelezést e helyzethez való alkalmazkodással újra kellett gondolni. Ennek megfelelően online, digitális oktatás keretében kerültek átszervezésre a képzések.

Balmazújváros településen megvalósult képzések és tréningek

 • Angol nyelvi képzés témakör
 • Német nyelvi képzés témakör
 • Informatikai alapismeretek témakör
 • E- közigazgatás népszerűsítése, ügyfélkapu ismeretek témakör
 • 300 fő részére képesség és készségek felmérése témakör
  • Memória fejlesztési technikák témakör
  • Egészségmegőrzés témakör
  • Finommotorika és kézügyesség témakör
  • Motiváció és a motiválhatóság fejlesztése témakör
  • Figyelemfejlesztési technikák témakör
  • Terhelhetőség és munkabírás témakör
 • Együttműködési képesség és érzelmi intelligencia
 • Stresszkezelés témakör (Stresszmenedzsment tréning II.)
 • Önismereti fejlesztés témakör (Önismeret alapjai)
 • Asszertivitás fejlesztés témakör(Asszertivitás II.)
 • Szupervízió témakör
 • Álláskeresési technikák fejlesztése témakör
 • Adósságkezelés gazdálkodási alapismeretek témakör
 • Csapatmunka és együttműködés fejlesztés témakör (Team építés-, együttműködés fejlesztése)
 • Jó gyakorlatok megismerése témakör
 • Szociális készségek fejlesztése témakör
 • Időgazdálkodás témakör (Időgazdálkodás és stresszkezelés)
 • Kommunikáció fejlesztés témakör (Win- Win kommunikáció alapjai)
 • Együttműködés fejlesztés témakör

Közösségi rendezvények, programok szervezése

Filmvetítés- 2019. 08. 11.; 2019. 09. 14.

Balmazújváros lakosságát 2019. augusztus 11- én filmvetítésre invitálta a program, mely 100 fő részvételével valósult meg. Az „Instant család” című családi vígjáték került a közönség elé. A filmvetítés nagyon jó hangulatban telt, a nézők a korosztályi paletta minden részét képviselték, hatalmasakat nevettek a filmbéli család jelenetein, azonban a megindító pillanatokban könnyek is csillogtak a szemükben. A filmről csak néhány pillanatra terelődött el a közönség figyelme, amikor frissítőkkel, almával és pattogatott kukoricával, ropival kínáltuk őket.

A második filmvetítés is igen sikeres volt a város lakosságának körében. A film címe „Hugó a leleményes” volt. A programra több család érkezett nagyszülőkkel, unokatestvérekkel, szomszédokkal. Az előző filmvetítés sikerére való tekintettel még több vendéget köszönthettünk nézőként, aminek nagyon örültünk. A mozi élmény teljességéhez hozzájárult a frissen pattogatott kukorica és az üdítő is.

Családi nap- Generációs együttműködés

2019. augusztus 11- én a Családi nap- Generációs együttműködés, a közösségépítést, generációs együttélést szolgáló programként. A program helyszínét a Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ székhelye és a Városi Egészségügyi Szolgálat parkolója biztosította. Szükség is volt a nagy szabad területre, hiszen nagyon sokan eljöttek a vasárnapi ebéd után, hogy tartalmasan tölthessék el családjaik körében a szabad idejüket.

A szórakoztató délután lehetőséget teremtett arra, hogy nagyszülő, szülő és unoka együtt kikapcsolódjon, játsszon és új élményekkel gazdagodjon.

A program igen sokszínűen került összeállításra, amelyek közül Balmazújváros lakosságának minden korosztálya, apraja- nagyja kedvére szemezgethetett és megtalálhatta a számára izgalmas, vagy érdekes programot. A kicsiknek volt ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás és lufibohóc is, a nagyoknak elérhetővé vált a virtuális világ VR szemüvegen keresztül, de kipróbálhattak táncgépet, hajszobrászatot, selfie showt és ragasztásos kézműves technikát, mellyel szívecskét készítettek. Az idősebb generáció tagjai főzőversenyen és sütiversenyen mérethették meg magukat. Valamennyi látogató több igen színes és interaktív előadáson is részt vehetett, valamint találkozhattak terápiás és segítő kutyákkal is.

A programot színesítette, hogy a több generációból verbuválódott családi és baráti csapatok ügyességi vetélkedő keretében próbálhatták ki készségeiket, melyek közül a legeredményesebben szereplő hét csapat jutalmul egy teljes ellátást biztosító, egynapos kiránduláson vehetett részt.

A nap végén a szervezők valamennyi látogatót megvendégeltek egy tál paprikás krumplival és palacsintával.

A vasárnap délutáni játéktól és versengéstől, szórakoztató programoktól kellemesen elfáradt vendégek estébe nyúlóan beszélgettek és adomáztak, majd élményekkel gazdagodva hazatértek.

Kirándulás- Tisza- tavi Ökocentrum

A Családi nap- Generációs együttműködés program keretében megvalósult ügyességi vetélkedőn legjobban teljesítő hét csapat jutalmaként valósult meg a kirándulás. A kirándulás a Tisza- tavi Ökocentrumba kalauzolta el a résztvevőket, ahová kényelmes busszal utazhattak el.

A kirándulás a résztvevők számára ingyenes volt, lehetőséget biztosított számukra a  szabadidőpark, a kilátótorony, a főépület látogatására, valamint egy 3D filmvetítésen való részvételre. A csapattagok egy háromfogásos ebéd elfogyasztására is meghívást kaptak.

Idősek napja

Az idősek hónapja alkalmából került sor 2020. október 09-én a Balmazújváros időskorú lakosságát köszöntő programra. A rendezvény teret adott a Balmazújváros településen élő idősek számára, hogy részt vehessenek egy kellemes délutáni zenés előadáson.

A rendezvény az Idősek Világnapja alkalmából szerveződött, mely ünnepi hangulatú műsoros délutáni programként valósult meg. A műsorban közreműködtek a helyi művészeti csoportok, valamint az idős korosztályú lakosok körében népszerű előadóművészek is. Fellépőként színesítette a műsort Ferry és Henna, valamint Nagy Bogi és Varga Szabolcs produkciója is.

 

Szemétszedés

A projekt megvalósításban így helyet kapott a helyi közösségekben való szerepvállalásra felkészítő program, mely célja a közösségfejlesztés. E tevékenység megvalósítására Balmazújváros tekintetében a tervek szerinti szemétszedés program teremtett lehetőséget a helyi Veres Péter Emlékparkban.

Fenyőünnep- saját megvalósítású rendezvény

 1. december 19- én került sor a Fenyőünnep megrendezésére. A rendezvény célcsoportja a Balmazújváros városban élő szociálisan rászoruló lakosok voltak. A saját megvalósításban lebonyolításra kerülő rendezvény támogatni kívánta, hogy az idős korosztályú, egészségügyi problémákkal küzdő, nehéz anyagi helyzetben lévő, szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak lehetősége legyen a kikapcsolódásra, a karácsony ünnepre való ráhangolódásra, ünnepi készülődésre.

Farsang- saját megvalósítású rendezvény

A farsangi rendezvény célcsoportja Balmazújváros városában élő szociálisan hátrányos helyzetű lakosság volt. A rendezvény célként a szociálisan rászoruló közösség számára teremtett lehetőséget a kikapcsolódásra, a minőségi kommunikációra és erősítette a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés esélyét.

Közösségsegítő programelem kidolgozása, megvalósítása (www.kozossegsegito.hu)

A 2020. évre tervezett valamennyi kis és nagyrendezvény megvalósítása elmaradt a járványügyi intézkedések ajánlásainak megfelelő biztonsági szabályokra hivatkozással, hiszen a helyi település lakossága a program célcsoportja, így valamennyi korosztály és krónikus betegségben szenvedő is vendége lehet az eseményeknek.

A projekt keretében alkalmazkodva a pandémia helyzet körülményeihez, létrejött a kozossegsegito.hu weboldal. Az online közösségi színtér lehetővé teszi a projekt célcsoportjának, a település lakosságának a közösségi szerepvállalását, továbbá lehetőséget ad a szabadidő eltöltésére, a szellemi és fizikai aktivitás megtartására, a krízisállapotok megelőzésére, hangsúlyt fektet a testi és lelki egészségvédelemre továbbá információs és tanácsadói pontként is szolgál az érdeklődők számára.

A közösségsegítő platformon több online program volt elérhető, így az életmód és életviteli tanácsadások, előadások mellett helyet kapott a testmozgás, a tánc, mint művészeti tevékenység, a dekupázs, a jogi tanácsadás, a lelki egészségvédelmi előadások, a környezetvédelmi perzentációk, valamint a főzőklub.

Az online programok lebonyolítása több módon valósult meg, előadás, kiscsoportos tanácsadás, vagy egyéni konzultáció formájában voltak elérhetők. Valamennyi program a megfelelő szaktudással rendelkező szakember irányításával és közreműködésével került lebonyolításra.

„Maradj Hajdú- Biharban” ösztöndíjpályázat

A „Maradj Hajdú- Biharban” ösztöndíj pályázat útján egyszeri 50.000,- Ft/ tanév összegű támogatás volt elnyerhető. Az ösztöndíjpályázat célja támogatni a konzorciumi településeken, így a Balmazújvároson élő fiatalokat is, hogy patronálja tanulmányaik folytatását. Balmazújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testületének jóváhagyását követően 72 fő részesülhetett támogatásban.

A projekt tényleges, fizikai befejezésének időpontja: 2021. március 31.

 

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-12-03 van. PointLink.