Belv√≠zv√©delmi fejleszt√©sek megval√≥s√≠t√°sa Balmaz√ļjv√°rosban

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2020. december 15. kedd

 b_600_319_16777215_00___images_belviz.jpg

Kedvezm√©nyezett neve: Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata

Projekt c√≠me: Belv√≠zv√©delmi fejleszt√©sek megval√≥s√≠t√°sa Balmaz√ļjv√°rosban

Sz√©khely: Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata 4060 Balmaz√ļjv√°ros, Kossuth t√©r 4-5.

A projekt azonos√≠t√≥sz√°ma: TOP-2.1.3-15-HB1-2016-00007

A Projekt megval√≥s√≠t√°si idŇĎszak√°nak kezdŇĎ idŇĎpontja: 2017. √©v 07. h√≥ 01. nap.

A Projekt fizikai befejez√©s√©nek tervezett napja: 2020. √©v 12. h√≥ 31. nap.

A Projekt √∂sszk√∂lts√©ge 212.222.341 Ft

A Projekt elsz√°molhat√≥ brutt√≥ √∂sszk√∂lts√©ge 199.807.341 Ft

A t√°mogat√°s m√©rt√©ke: 100%

Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata t√°mogat√°st nyert a Ter√ľlet- √©s Telep√ľl√©sfejleszt√©si Operat√≠v Program keret√©ben a Belv√≠zv√©delmi fejleszt√©sek megval√≥s√≠t√°sa Balmaz√ļjv√°rosban elnevez√©sŇĪ projektre. A projekt a Sz√©chenyi 2020 program keret√©ben val√≥sult meg. Az √∂nkorm√°nyzat 199.807.341 milli√≥ forint vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st nyert.

Egy √©vtizeddel ezelŇĎtt Balmaz√ļjv√°ros legs√ļlyosabb k√∂rnyezetv√©delmi probl√©m√°j√°t a szennyv√≠zelvezetŇĎ rendszer ki√©p√≠tetlens√©ge okozta, vesz√©lyeztetve a felsz√≠n alatti vizek szempontj√°b√≥l √©rz√©keny ter√ľleten fekvŇĎ v√°ros talaj√°nak √©s felsz√≠n alatti vizeinek minŇĎs√©g√©t. A felsz√≠n alatti vizek v√©delm√©hez a szennyv√≠z elvezetŇĎ csatornah√°l√≥zaton k√≠v√ľl, korszerŇĪ √©s a hat√©kony v√≠zlevezet√©st szolg√°l√≥ csapad√©kv√≠z-elvezetŇĎ rendszer is sz√ľks√©gess√© v√°lt.    
Az ut√≥bbi √©vek egyre hevesebb esŇĎz√©ssel j√°r√≥ idŇĎszakai, gyakori el√∂nt√©seket, belvizeket okoztak a v√°rosban, ez√°ltal nem csak a felsz√≠n alatti vizek minŇĎs√©g√©t, de az alacsony fekv√©sŇĪ ter√ľleteken a lak√≥h√°zakat, gazdas√°gi szervezeteket, a k√∂zleked√©st √©s az emberi eg√©szs√©get is vesz√©lyeztett√©k. A ‚ÄěBelv√≠zv√©delmi fejleszt√©sek megval√≥s√≠t√°sa Balmaz√ļjv√°roson‚Äú c√≠mŇĪ projekt ezt a r√©g√≥ta fenn√°ll√≥ probl√©m√°t orvosolta.

A projekt fejleszt√©si munk√°i z√∂mmel csal√°di h√°zas lak√≥k√∂rnyezetben val√≥sultak meg, a projekt √°ltal √©rintett utc√°kban √∂sszesen mintegy 10 int√©zm√©ny, k√∂z√©p√ľlet, vagy v√°llalkoz√°s mŇĪk√∂dik, tov√°bb√° 320 db lak√≥ingatlan tal√°lhat√≥. A telep√ľl√©s utca szerkezete egy-egy kisebb telep√ľl√©sr√©sztŇĎl eltekintve szab√°lyos, h√°l√≥zatos elrendez√©sŇĪ egym√°sra merŇĎleges utc√°kkal, az utc√°k sz√©l√©n a legt√∂bb esetben kor√°bban ny√≠lt f√∂ldmedrŇĪ csapad√©kv√≠z elvezetŇĎ √°rkok ker√ľltek ki√©p√≠t√©sre. A v√°ros fejlŇĎd√©se sor√°n n√∂vekedett a burkolt fel√ľletek ar√°nya, ezzel fokozva az esŇĎz√©sek idej√©n levezetett v√≠z mennyis√©g√©t, mely kedvezŇĎtlen√ľl befoly√°solja az elfajult f√∂ldmedrŇĪ, vagy a funkci√≥j√°t bet√∂lteni k√©ptelen z√°rt csatorn√°k, √©s feliszapol√≥dott befogad√≥ csatorn√°k am√ļgy is nem megfelelŇĎ biztons√°g√ļ v√≠zelvezet√©s√©t. A kivitelez√©s sor√°n a kor√°bbi f√∂ldmedrŇĪ csapad√©kv√≠z elvezetŇĎ √°rkokat, szintezett betonelemes v√≠zelvezetŇĎ csatorn√°kk√° alak√≠tott√°k.         


A beruh√°z√°s megval√≥s√≠t√°s√°val p√°rhuzamosan a projekt r√©szek√©nt, szeml√©letform√°l√≥ kamp√°nyok is lebonyol√≠t√°sra ker√ľltek. A program megval√≥s√≠t√≥i az √©rintett ter√ľletek lakoss√°g√°nak, inform√°ci√≥s sz√≥r√≥lapokon kereszt√ľl h√≠vt√°k fel a figyelm√©t a k√∂zter√ľleti v√≠zelvezetŇĎ √°rkok √©s a k√∂zvetlen k√∂rnyezet tiszt√°ntart√°s√°nak fontoss√°g√°ra, illetve a t√ļlzott √©s gyakran indokolatlan vegyszerhaszn√°lat k√°ros hat√°saira. A csapad√©kv√≠z alternat√≠v felhaszn√°l√°s√°nak lehetŇĎs√©geit egy digit√°lis csatorn√°kon k√∂zz√©tett ismeretterjesztŇĎ anim√°ci√≥s vide√≥val mutatt√°k be. A fejleszt√©si ter√ľleten a szeml√©letform√°l√≥ kamp√°ny keretein bel√ľl figyelemfelkeltŇĎ inform√°ci√≥s feliratokkal ell√°tott mobilkuk√°k kihelyez√©se, illetve szem√©tszed√©si akci√≥ is megval√≥sult.   

A beruh√°z√°s az al√°bbi telep√ľl√©sr√©szeket √©rintette:       
- √Čszaki v√°rosr√©szben √öjkert utca, Oncsa utca      
- K√∂z√©psŇĎ v√°rosr√©szben Semsey Andor utca; Sportt√©r utca; Sporttelep      
- D√©li v√°rosr√©szben Karink√≥ utca;      

A beruh√°z√°s megval√≥sul√°s√°val a projekt √°ltal √©rintett utc√°k csapad√©kv√≠z elvezet√©se rendezŇĎd√∂tt, a csapad√©kv√≠z el√∂nt√©sbŇĎl fakad√≥ k√°rokoz√°sok megszŇĪntek. A projekt pozit√≠v hat√°sa Balmaz√ļjv√°ros ter√ľlet√©nek k√∂zel 1/5-√©n v√°lt √©rezhetŇĎv√©.

b_700_499_16777215_00___images_aloldalra.jpg

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-04-12 van. PointLink.