A V√ĀROS NAPJA BALMAZ√öJV√ĀROSON 2021.

Nyomtat√°s

varosnapja

 

 

Kedvezm√©nyezett neve: Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata

Projekt c√≠me: A V√°ros Napja Balmaz√ļjv√°roson 2021.

Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02405

T√°mogat√°s √∂sszege: 5 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tervezett befejezési dátum: 2022. április 30.

 

A PROJEKT BEMUTAT√ĀSA:

A Balmaz√ļjv√°ros V√°ros √Ėnkorm√°nyzata T√°mogat√≥i Okirat√°t 2022. m√°jus 18-√°n l√©ptette hat√°lyba a P√©nz√ľgyminiszt√©rium Region√°lis Fejleszt√©si Operat√≠v Programok Ir√°ny√≠t√≥ Hat√≥s√°ga a Kultur√°lis √©s k√∂z√∂ss√©gi terek infrastruktur√°lis fejleszt√©se √©s helyi k√∂z√∂ss√©gszervez√©s a v√°rosi helyi fejleszt√©si strat√©gi√°hoz kapcsol√≥dva megnevez√©sŇĪ felh√≠v√°s alapj√°n. 

A beruh√°z√°s teljes √∂sszege brutt√≥ 5 000 000.- Ft, melynek 100%-a vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°si √∂sszeg.

A projekt sz√ľks√©gess√©g√©nek al√°t√°maszt√°sa, elŇĎzm√©nyek:

Napjaink k√∂zmŇĪvelŇĎd√©se szerte√°gaz√≥ √©s nagyon sok ter√ľletet √©rint, √°m a leghat√©konyabb √∂sszetevŇĎje m√©gis a k√∂zmŇĪvelŇĎd√©si szakir√°ny, (turisztika, mŇĪv√©szetoktat√°s, m√ļzeumi tev√©kenys√©g, √©rintŇĎlegesen a ter√ľletfejleszt√©s, vid√©kfejleszt√©s, civil szervezeti koordin√°ci√≥ stb.) de fŇĎleg annak √ļj√≠t√≥, fenntarthat√≥ sz√°nd√©kak√©nt a k√∂z√∂ss√©gi mŇĪvelŇĎd√©s. A kult√ļra horizont√°lis jelleg√©n√©l fogva valamennyi k√∂zfeladat ell√°t√°s√°n√°l jelen van, de tal√°n legm√©rhetŇĎbben, m√©ly tartalommal, √ļj √©rt√©kek l√©trehoz√°s√°val a kultur√°lis int√©zm√©nyeink b√ľszk√©lkedhetnek. M√©gis, mint p√°ly√°z√≥ √Ėnkorm√°nyzatnak le kell √≠rnunk, hogy mind √°llamilag, mind √∂nkorm√°nyzati szinten is ez az a szektor, mely m√°r t√∂bb √©vtizede, ‚Äěmarad√©kelven van t√°mogatva‚ÄĚ. Hiszen egy ilyen h√°tr√°nyos telep√ľl√©s, mint Balmaz√ļjv√°ros is, igen kev√©s ad√≥bev√©tellel rendelkezik, melyhez az √°llami finansz√≠roz√°st hozz√°adva is sz√°mtalan alapfeladatot (szoci√°lis, k√∂zigazgat√°si, eg√©szs√©g√ľgyi, stb.) kell ell√°tnia.

A v√°ros vezet√©se m√°ra m√°r 50 √©ves m√ļltra visszatekintŇĎ k√∂zmŇĪvelŇĎd√©srŇĎl/ n√©pmŇĪvel√©srŇĎl besz√©lhet, hisz erŇĎn fel√ľli v√°llal√°sk√©nt √©p√≠tette meg a Veres P√©ter Kultur√°lis K√∂zpontot ‚Äď sz√≠nh√°zteremmel egy√ľtt anno. Nagyon komoly infrastruktur√°lis elŇĎrel√©p√©st jelent, hogy m√°ra m√°r fel√ļj√≠tott sz√≠nh√°zteremrŇĎl, szigetelt mŇĪvelŇĎd√©si h√°zr√≥l, Semsey kast√©lyr√≥l, Ifj√ļs√°gi √©s K√∂z√∂ss√©gi H√°zr√≥l besz√©lhet√ľnk, de ezen √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyek is csak szer√©ny programk√≠n√°latot tudnak ny√ļjtani, ha √©ppen nem siker√ľl az adott √©vben ,,b√°rminemŇĪ p√°ly√°zati plusz forr√°shoz jutniuk‚ÄĚ.

√Ėnkorm√°nyzatunk is √©rezve, hogy milyen csalogat√≥, n√©pess√©gmegtart√≥ ereje van a ,,ny√ľzsgŇĎ, soksz√≠nŇĪ kultur√°lis √©letet ny√ļjt√≥ kisv√°rosi l√©tnek‚ÄĚ, mindent megtesz annak √©rdek√©ben, hogy sz√≥rakoztasson, sz√≥rakozva tan√≠tson, civil k√∂z√∂ss√©geket t√°mogatva √©rtelmes kikapcsol√≥d√°st biztos√≠tson az itt √©lŇĎknek, s a hozz√°nk √©rkezŇĎknek.

P√°ly√°zatunk elŇĎzm√©nyek√©nt le√≠rhatjuk, m√°r 21 alkalommal t√°mogattuk /szervezt√ľk meg a Kast√©lykerti est√©k rendezv√©nysorozatot, √≠gy a 22. alkalommal is szeretn√©nk, ha programk√≠n√°latunk igaz√°n vonz√≥, a r√©gi√≥ √©let√©ben is kiemelkedŇĎ k√≠n√°lattal tudn√° ideh√≠vni a v√°roslak√≥kat √©s a k√∂rnyezŇĎ telep√ľl√©sek fiataljait.

A projekt célja:

Programk√≠n√°latunk c√©lja, hogy Hajd√ļ-Bihar megy√©n bel√ľl a Balmaz√ļjv√°roshoz kapcsol√≥d√≥ telep√ľl√©sek felz√°rk√≥ztat√°s√°t elŇĎseg√≠ts√ľk, kiemelten ‚Äď a Balmaz√ļjv√°rosi Helyi K√∂z√∂ss√©g lakoss√°ga, v√°llalkoz√°sai √©s civil szervezetei ‚Äď √©rt√©keink, hagyom√°nyaink bemutat√°s√°val.

Tematikus programk√≠n√°lattal szeretn√©nk a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √©rdeklŇĎd√©sŇĪ csoportokat, koroszt√°lyokat megsz√≥l√≠tani, hiszen m√°s a n√©pi kult√ļr√°t kedvelŇĎ egy√©nek, csal√°dok √©s m√°s, a rockzen√©√©rt rajong√≥ emberek kultur√°lis ig√©nye.

C√©lunk, hogy a k√∂z√∂ss√©gi programoknak legyenek √°lland√≥, de ‚Äď az elŇĎbbi okfejt√©sre hivatkozva ‚Äď v√°ltozatos mŇĪsork√≠n√°lata is.

Az √°lland√≥s√°got a rendezv√©ny idŇĎpontja adja, hiszen √°ltal√°ban az augusztus 20. d√°tumot megelŇĎzŇĎ h√©tv√©g√©n szervezz√ľk meg az esem√©nyt. A 2000-es √©vek elej√©tŇĎl Kast√©lykerti Est√©k n√©ven, majd pedig 2020-t√≥l mint Balmaz√ļjv√°rosi V√°rosnapok elnevez√©ssel. A helysz√≠n is az √°lland√≥s√°got mutatja. Id√©n visszat√©r√ľnk a Semsey kast√©ly kertj√©be, ahol a szabadt√©ri sz√≠npad ad helyet a fell√©pŇĎknek, a kast√©ly pedig gy√∂ny√∂rŇĪ h√°tteret. A k√©zmŇĪves √©s √ļjv√°rosi port√©k√°k mellett helyet kapnak a gyermekeknek sz√≥l√≥ programok, √©s a civil szervezetek bemutatkoz√°s√°t seg√≠tŇĎ standok is.

A v√°ltoz√≥ elemet maga a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mŇĪfajokb√≥l (gyerek grund, klasszikus zenei elŇĎad√°s, k√∂nnyŇĪzenei nagykoncert, √©s underground rap) kiv√°lasztott program √∂ssze√°ll√≠t√°s biztos√≠tja, mely lehetŇĎv√© teszi, hogy min√©l t√∂bb embert ki tudjunk mozd√≠tani otthonr√≥l a pand√©mi√°t k√∂vetŇĎen, √©s minŇĎs√©gi kikapcsol√≥d√°ssal szolg√°lhassuk azokat a h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°dokat is, akik nem tudj√°k megfizetni a bel√©pŇĎjegyes programok l√°togat√°s√°t.

A projekt által érintett célcsoport(ok):

√Ėnkorm√°nyzatunk 2016. febru√°r-√°prilis k√∂z√∂tt k√©rdŇĎ√≠ves kutat√°st v√©gzett k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fejleszt√©si elk√©pzel√©sei kapcs√°n, melyre jelenleg az√©rt hivatkozunk, mert a v√°laszad√≥k 74,28%-a szerint kiemelkedŇĎen fontos a rendezv√©nyek szervez√©se.

Mivel a V√°ros Napja fŇĎ helysz√≠ne a belv√°ros, mely Balmaz√ļjv√°ros eset√©ben a n√©pess√©g 21,34%-a, ez n√©pess√©gsz√°mban 4. 076 fŇĎt √©rint. Ezen bel√ľl a 0-14 √©ves koroszt√°ly 13,7%, a 15-59 √©ves koroszt√°ly√© 63,4%, a 60 √©v felettiek pedig 22,9%.

A programk√≠n√°latunk, mivel m√°r egy ,,bej√°ratott √©s ig√©nyelt‚ÄĚ rendezv√©nyt jelent a helyi lakoss√°gn√°l, √≠gy a teljes lak√≥n√©pess√©gnek k√≠n√°l k√∂z√∂ss√©gi egy√ľttl√©tet. C√©lunk, hogy a k√∂rnyezŇĎ telep√ľl√©sekrŇĎl is min√©l t√∂bb csal√°dot √©s fiatalt tudjunk megsz√≥l√≠tani, ezzel is n√©pszerŇĪs√≠tve v√°rosunkat.

A projekt tervezett befejezési határideje: 2022. április 30.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-07-23 van. PointLink.