A VÁROS NAPJA BALMAZÚJVÁROSON 2021.

Bővebben...

 

 

Kedvezményezett neve: Balmazújváros Város Önkormányzata

Projekt címe: A Város Napja Balmazújvároson 2021.

Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02405

Támogatás összege: 5 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tervezett befejezési dátum: 2022. április 30.

 

A PROJEKT BEMUTATÁSA:

A Balmazújváros Város Önkormányzata Támogatói Okiratát 2022. május 18-án léptette hatályba a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva megnevezésű felhívás alapján. 

A beruházás teljes összege bruttó 5 000 000.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

A projekt szükségességének alátámasztása, előzmények:

Napjaink közművelődése szerteágazó és nagyon sok területet érint, ám a leghatékonyabb összetevője mégis a közművelődési szakirány, (turisztika, művészetoktatás, múzeumi tevékenység, érintőlegesen a területfejlesztés, vidékfejlesztés, civil szervezeti koordináció stb.) de főleg annak újító, fenntartható szándékaként a közösségi művelődés. A kultúra horizontális jellegénél fogva valamennyi közfeladat ellátásánál jelen van, de talán legmérhetőbben, mély tartalommal, új értékek létrehozásával a kulturális intézményeink büszkélkedhetnek. Mégis, mint pályázó Önkormányzatnak le kell írnunk, hogy mind államilag, mind önkormányzati szinten is ez az a szektor, mely már több évtizede, „maradékelven van támogatva”. Hiszen egy ilyen hátrányos település, mint Balmazújváros is, igen kevés adóbevétellel rendelkezik, melyhez az állami finanszírozást hozzáadva is számtalan alapfeladatot (szociális, közigazgatási, egészségügyi, stb.) kell ellátnia.

A város vezetése mára már 50 éves múltra visszatekintő közművelődésről/ népművelésről beszélhet, hisz erőn felüli vállalásként építette meg a Veres Péter Kulturális Központot – színházteremmel együtt anno. Nagyon komoly infrastrukturális előrelépést jelent, hogy mára már felújított színházteremről, szigetelt művelődési házról, Semsey kastélyról, Ifjúsági és Közösségi Házról beszélhetünk, de ezen önkormányzati intézmények is csak szerény programkínálatot tudnak nyújtani, ha éppen nem sikerül az adott évben ,,bárminemű pályázati plusz forráshoz jutniuk”.

Önkormányzatunk is érezve, hogy milyen csalogató, népességmegtartó ereje van a ,,nyüzsgő, sokszínű kulturális életet nyújtó kisvárosi létnek”, mindent megtesz annak érdekében, hogy szórakoztasson, szórakozva tanítson, civil közösségeket támogatva értelmes kikapcsolódást biztosítson az itt élőknek, s a hozzánk érkezőknek.

Pályázatunk előzményeként leírhatjuk, már 21 alkalommal támogattuk /szerveztük meg a Kastélykerti esték rendezvénysorozatot, így a 22. alkalommal is szeretnénk, ha programkínálatunk igazán vonzó, a régió életében is kiemelkedő kínálattal tudná idehívni a városlakókat és a környező települések fiataljait.

A projekt célja:

Programkínálatunk célja, hogy Hajdú-Bihar megyén belül a Balmazújvároshoz kapcsolódó települések felzárkóztatását elősegítsük, kiemelten – a Balmazújvárosi Helyi Közösség lakossága, vállalkozásai és civil szervezetei – értékeink, hagyományaink bemutatásával.

Tematikus programkínálattal szeretnénk a különböző érdeklődésű csoportokat, korosztályokat megszólítani, hiszen más a népi kultúrát kedvelő egyének, családok és más, a rockzenéért rajongó emberek kulturális igénye.

Célunk, hogy a közösségi programoknak legyenek állandó, de – az előbbi okfejtésre hivatkozva – változatos műsorkínálata is.

Az állandóságot a rendezvény időpontja adja, hiszen általában az augusztus 20. dátumot megelőző hétvégén szervezzük meg az eseményt. A 2000-es évek elejétől Kastélykerti Esték néven, majd pedig 2020-tól mint Balmazújvárosi Városnapok elnevezéssel. A helyszín is az állandóságot mutatja. Idén visszatérünk a Semsey kastély kertjébe, ahol a szabadtéri színpad ad helyet a fellépőknek, a kastély pedig gyönyörű hátteret. A kézműves és újvárosi portékák mellett helyet kapnak a gyermekeknek szóló programok, és a civil szervezetek bemutatkozását segítő standok is.

A változó elemet maga a különböző műfajokból (gyerek grund, klasszikus zenei előadás, könnyűzenei nagykoncert, és underground rap) kiválasztott program összeállítás biztosítja, mely lehetővé teszi, hogy minél több embert ki tudjunk mozdítani otthonról a pandémiát követően, és minőségi kikapcsolódással szolgálhassuk azokat a hátrányos helyzetű családokat is, akik nem tudják megfizetni a belépőjegyes programok látogatását.

A projekt által érintett célcsoport(ok):

Önkormányzatunk 2016. február-április között kérdőíves kutatást végzett különböző fejlesztési elképzelései kapcsán, melyre jelenleg azért hivatkozunk, mert a válaszadók 74,28%-a szerint kiemelkedően fontos a rendezvények szervezése.

Mivel a Város Napja fő helyszíne a belváros, mely Balmazújváros esetében a népesség 21,34%-a, ez népességszámban 4. 076 főt érint. Ezen belül a 0-14 éves korosztály 13,7%, a 15-59 éves korosztályé 63,4%, a 60 év felettiek pedig 22,9%.

A programkínálatunk, mivel már egy ,,bejáratott és igényelt” rendezvényt jelent a helyi lakosságnál, így a teljes lakónépességnek kínál közösségi együttlétet. Célunk, hogy a környező településekről is minél több családot és fiatalt tudjunk megszólítani, ezzel is népszerűsítve városunkat.

A projekt tervezett befejezési határideje: 2022. április 30.

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2023 Balmazújváros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2023-09-29 van. PointLink.