Telep√ľl√©srendez√©si terv m√≥dos√≠t√°s 2023.

Nyomtat√°s
K√©sz√ľlt: 2023. okt√≥ber 12. cs√ľt√∂rt√∂k

FELH√ćV√ĀS PARTNERS√ČGI / LAKOSS√ĀGI V√ČLEM√ČNYEZ√ČSRE

 Balmaz√ļjv√°ros Telep√ľl√©srendez√©si eszk√∂z√∂k m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l

S√≠kvid√©ki v√≠zp√≥tl√≥ √©s t√°roz√°si lehetŇĎs√©gek fejleszt√©se

I. √ľtemhez kapcsol√≥d√≥ m√≥dos√≠t√°s

K-V-1 √ČS K-V-3 T√ĀROZ√ď FEJLESZT√ČSE

2023.

A Telep√ľl√©srendez√©si eszk√∂z√∂k m√≥dos√≠t√°s√°t ig√©nylŇĎ beruh√°z√°s c√©lja:

Magyarorsz√°g s√≠kvid√©ki ter√ľletein a v√≠zvisszatart√°s fejleszt√©s√©vel a helyben hasznos√≠that√≥ √©s hasznosul√≥ v√≠zk√©szletek n√∂vel√©se, a v√≠zh√°ztart√°s jav√≠t√°sa a t√°rsadalmi, gazdas√°gi, √∂kol√≥giai √©s mikroklimatikus elŇĎny√∂k √©rdek√©ben.

C√©l teh√°t a v√≠zhaszn√°lattal √©s v√≠zbevezet√©ssel √∂sszef√ľggŇĎ t√°rsadalmi-gazdas√°gi ig√©nyek kiel√©g√≠t√©se, figyelembe v√©ve az √∂kol√≥giai szempontokat is.

A v√≠zvisszatart√°s fejleszt√©se seg√≠ti a kl√≠mav√°ltoz√°s k√°ros hat√°sainak m√©rs√©kl√©s√©t √©s cs√∂kkenti a v√≠zzel kapcsolatos kock√°zatokat. A 2016-2018 k√∂z√∂tt k√©sz√ľlt s√≠kvid√©ki t√°roz√°s-fejleszt√©si tanulm√°nytervek alapj√°n, mely 22 helysz√≠nen vizsg√°lta s√≠kvid√©ki v√≠zvisszatart√°si lehetŇĎs√©gek megval√≥s√≠t√°s√°t, fejleszt√©s√©t, szakmai sorrend fel√°ll√≠t√°s√°t k√∂vetŇĎen jelen elŇĎk√©sz√≠t√©si projekt keret√©ben 7 s√≠kvid√©ki v√≠zp√≥tl√≥ √©s t√°roz√°si fejleszt√©s elŇĎk√©sz√≠t√©se t√∂rt√©nik meg. A fejleszt√©sek 3 v√≠z√ľgyi igazgat√≥s√°g (TIVIZIG, K√ĖTIVIZIG √©s K√ĖVIZIG) ter√ľlet√©n √ļj t√°roz√≥k l√©tes√≠t√©s√©t √©s megl√©vŇĎ holt√°gak √©s medert√°roz√°si lehetŇĎs√©gek rekonstrukci√≥j√°t c√©lozz√°k, melyek √∂sszes√≠tett v√≠zt√°roz√°si kapacit√°sa meghaladja a 24 milli√≥ m3-t.

A fejleszt√©sek eredm√©nyek√©nt nŇĎ teh√°t a visszatarthat√≥ √©desv√≠z mennyis√©ge, √≠gy m√©rs√©klŇĎdnek a vizeik t√∂bblet√©bŇĎl vagy hi√°ny√°b√≥l ad√≥d√≥ kedvezŇĎtlen hat√°sok.

A tervezett l√©tes√≠tm√©nyek t√∂bbes c√©l kiel√©g√≠t√©s√©re szolg√°lnak, melyek a gazdas√°gi c√©l√ļ v√≠zig√©nyek kiel√©g√≠t√©se, a ter√ľlet √∂kol√≥giai v√≠zig√©ny√©nek biztos√≠t√°sa, valamint a belvizek t√°roz√°sa √©s felhaszn√°l√°s√°nak biztos√≠t√°sa.

b_200_287_16777215_00___images_pv.png

-        A gazdas√°gi-t√°rsadalmi v√≠zig√©ny biztos√≠t√°sa

-        A s√≠kvid√©ki ter√ľletekrŇĎl nagyobb ar√°ny√ļ gravit√°ci√≥s v√≠zelvezet√©s biztos√≠t√°sa, v√≠zig√©nyek gravit√°ci√≥s biztos√≠t√°sa

-        A belv√≠zgazd√°lkod√°s felt√©teleinek megteremt√©se, a bel- √©s csapad√©kvizek visszatart√°si lehetŇĎs√©g√©nek, v√≠zhi√°nyos idŇĎszakban pedig a v√≠zp√≥tl√°s lehetŇĎs√©g√©nek biztos√≠t√°s√°val, a t√©rben √©s idŇĎben diverzifik√°lt t√°roz√°si √©s a v√≠zvisszatart√°si lehetŇĎs√©gek biztos√≠t√°sa

-        T√∂bbletvizek biztos√≠t√°sa √∂kol√≥giai c√©lokhoz, az √∂kol√≥giai szolg√°ltat√°sok jav√≠t√°sa √©rdek√©ben

-        A v√©dett term√©szeti √©rt√©kek v√©delm√©hez sz√ľks√©ges rendk√≠v√ľli v√≠zp√≥tl√°s lehetŇĎs√©g√©nek megteremt√©se

-        A t√©rs√©g fenntarthat√≥ √∂kol√≥giai √©s v√≠zgazd√°lkod√°si √°llapot√°nak kialak√≠t√°sa √©s jav√≠t√°sa

 

 

A t√°roz√≥ egy t√≥ rendszer r√©sze, mely eredetileg √∂nt√∂zŇĎ v√≠z- √©s belv√≠zt√°roz√≥nak √©p√ľlt, halastavi hasznos√≠t√°ssal. Jelenleg a t√°roz√≥ mŇĪszaki param√©terei √©s a l√©tes√≠tm√©nyeinek √°llapota nem teszi lehetŇĎv√© az √ľzemeltet√©si enged√©lyben meghat√°rozott v√≠zszintektŇĎl magasabb v√≠zszint tart√°s√°t, illeszkedve a megn√∂vekedett v√≠zig√©nyeknek. C√©l a magasabb v√≠zszint biztos√≠t√°sa, melyet a keleti-fŇĎcsatorna v√≠zszintje megenged.

Az √∂nkorm√°nyzat honlapj√°n a ‚ÄěTelep√ľl√©srendez√©s/ Telep√ľl√©srendez√©si terv m√≥dos√≠t√°s‚ÄĚ men√ľpont alatt, a tervdokument√°ci√≥ megtekinthetŇĎ √©s azzal kapcsolatban a Ez az e-mail c√≠m a spamrobotok elleni v√©delem alatt √°ll. Megtekint√©s√©hez enged√©lyeznie kell a JavaScript haszn√°lat√°t. Email c√≠mre 2023. okt√≥ber 27.-ig  v√©lem√©nyt lehet k√ľldeni.

Mellékletek:
Download this file (TRE_mod2023_M1_Balmazujvaros.pdf)TRE_mod2023_M1_Balmazujvaros.pdf[ ]45812 kB

____________________________

Balmazújváros Város
Önkormányzata


4060 Balmazújváros
Kossuth tér 4-5.


Telefon:+36(52)580-102
Fax:+36(52)370-035

Web: www.balmazujvaros.hu

 

 

Copyright © 2024 Balmaz√ļjv√°ros. Minden jog fenntartva.
Ma: 2024-03-03 van. PointLink.